IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Кискинов: Страхове за газа надуваха цените през миналата година

През 2022 г. пазарните участници започнаха да се държат нелогично, коментира анализаторът

11:24 | 05.01.23 г.

Войната в Украйна упражни основния натиск върху газовите пазари през 2022 г., като негативните ефекти бяха засилвани от опасенията на търговците. Тези страхове се преляха и на електроенергийните пазари през годината, които бяха допълнително засегнати от спекулативни фючърсни сделки. Така обобщи ситуацията за газовите пазари Николай Кискинов, управляващ съдружник на "Владимиров Кискинов", в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"През 2022 година пазарните участници започнаха да се държат нелогично - спряха да се държат въз основа на рационалността дали има газ, какво е потреблението. Просто имаха едни страхове, които надуваха цените до безкрай“, посочи той.

„В момента, в който всички страхове се сбъднаха, цените се сринаха. Това го наблюдавахме през септември, когато цените бяха много високи, после през март, когато започна инвазията - пиковете спадат, когато се реализират страховете", коментира Кискинов.

В момента природният газ в Европа се търгува на безпрецедентно ниско ниво на нидерландската борса TTF от 70 евро/MWh заради голямото наличие на газ в хранилищата, алтернативни доставчици и необичайно топлото време, което също влияе на потреблението.

Потреблението в България също е намаляло, като няма притеснения от прекъсване или липса на доставки, отбеляза Кискинов. „Газохранилището в Чирен е пълно на около 80%, което е на много високо ниво за периода. Този газ е нагнетяван на цени около 150-180 евро/MWh и в един момент ще трябва да започне да се използва, което ще увеличи иначе ниската цена по спотовите пазари“, предупреди анализаторът.

Той определи постигането на газово споразумение между България и Турция като "историческо" - българската страна ще може за 13 години да приема доставки на пет от терминалите за втечнен природен газ в Турция и да получава газ на границата си. Заедно с LNG терминала в Александруполис това разширява капацитета за доставки на България не само за вътрешно потребление, но и за пренос към останалата част от Европа, добави Кискинов.

Какво може да се очаква от българската енергетика след зимата, как енергийната мрежова свързаност влияеше на цените в региона през 2022 г. и може ли да се случи перфектната буря от рецесия и високи цени на енергията може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 05.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още