IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция започва изграждането на нова електроцентрала на газ до Александруполис

Очаква се експлоатацията на съоръжението да започне в началото на 2026 г. с възможност да се продава ток на България и Северна Македония

15:21 | 14.01.23 г. 2
Снимка: Министерството на енергетиката на България
Снимка: Министерството на енергетиката на България

Гърция започва изграждането на нова електроцентрала до Александруполис с възможност за трансфер на електроенергия към съседни балкански страни.

В присъствието на премиера Кириакос Мицотакис в Александруполис стартира изграждането на електроцентрала на природен газ. Централата се строи в близост до трасето на Трансадриатическия газопровод, което гарантира постоянни доставки на азерски газ, съобщава БНР.

Очаква се експлоатацията на централата да започне в началото на 2026 г. с възможност за снабдяване с електроенергия на България и Северна Македония, заявиха експертите по време на откриването.

Реално Александруполис се превръща в енергиен хъб, където се изгражда също плаващата платформа за втечнен газ, от която България притежава 20% от акциите.

Гост на церемонията по старта на строителството на електроцентралата беше и българският служебен енергиен министър Росен Христов. Той коментира, цитиран от пресслужбата на Министерството на енергетиката, че България приема Гърция като важен енергиен партньор.

“Енергийната криза в Европа налага още по-тясно сътрудничество и общи усилия между България и Гърция. Това ни сближи допълнително, така че да си партнираме в много проекти и политики. Гърция е наш партньор не само заради географското разположение, но и заради сходните ни виждания как да развиваме енергетиката в региона”, коментира Христов. По думите му и двете страни могат да постигнат много повече като партньори, отколкото като конкуренти.

Министър Христов обяви, че след разговори с гръцкия му колега Костас Скрекас съвсем скоро ще бъде подписан меморандум за проекта за нефтопровод Александруполис - Бургас. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 14.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 1 година
И къде на кучето под опашката отива "зеленикаквата" въглеродна неутралност? И пълната забрана на СО2, та да измрат всички растения, които произвеждат кислород. За да може после да ни продават и кислорода, както сега водата в бутилките. Хитро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
TAP's current operational capacity is 10 billion cubic metres annually ( bcm /a)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още