IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Гърция проучват възможността за строеж на нефтопровод Александруполис - Бургас

Двете държави ще си сътрудничат и за доставките и съхранението на природен газ и LNG слотове

15:26 | 04.01.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Два меморандума за разбирателство между България и Гърция, чрез които двете държави ще могат да развиват сътрудничеството си в областта на енергетиката, одобри днес служебното правителство.. 

Чрез първия документ се очаква двете държави да си сътрудничат при проучването на възможностите за изпълнение на проект за изграждане на нефтопровод Александруполис – Бургас. Подписването на меморандума цели създаване на необходимата база за проучване на възможностите за реализиране на инфраструктурния проект за пренос на суров петрол от неруски източници от пристанището Александруполис в Гърция до района на Бургас в България, като по този начин осигурява алтернативна на руския суров петрол суровина за рафинерията Лукойл Нефтохим. 

Предвижда се създаването на специална работна група с участието на представители на Министерството на енергетиката на България, Министерството на околната среда и енергетиката на Гърция, както и на заинтересованите лица от двете страни. Експертният екип ще извърши необходимите предварителни проучвания, ще изследва възможностите за структуриране на проект за изграждане на нефтопровод Александруполис - Бургас и ще анализира вариантите за неговото финансиране. В рамките на работната група следва да бъде изготвен План за действие за реализиране на проекта до края на 2024 г. 

Предвижда се капацитетът на предложения нефтопровод да осигурява като минимум пълна замяна на вноса на руски суров нефт в България по море от алтернативни източници.

Целта на втория меморандум е укрепването на сътрудничеството между двете държави за гарантиране сигурността на доставките и съхранението на природен газ.

Според изискванията на еврорегламент всяка държава, която не разполага с подземни съоръжения за съхранение на газ на нейна територия, трябва да поддържа стратегически резерви, равни на 15% от годишното си потребление в друга страна от ЕС.

Един или повече гръцки доставчици на националната система за пренос на природен газ, управлявана от DESFA, следва да се регистрират като потребители на българската преносна система, както е предвидено в Мрежовия кодекс на „Булгартрансгаз”. По този начин те ще могат да резервират капацитети за нагнетяване и добив в хранилището „Чирен” за максимален общ обем на съхранение от 0,7 TWh.

От своя страна слотове и капацитет за съхранение, както и съответният капацитет за регазификация от терминали в Гърция, могат да бъдат резервирани от един или повече български доставчици на националната газопреносна система, управлявана от „Булгартрансгаз” ЕАД. Те ще използват втечнен природен газ за директно снабдяване на крайните потребители на територията на България за максимален общ годишен капацитет за регазификация от 2 TWh.

Меморандумът ще бъде сключен за 12 месеца и ще влезе в сила след ратифицирането му от Народното събрание на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 04.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
onezero007
преди 1 година
няма стане, у фащ вярно са си *** но не пасат домати с колците - по някое време ще се усетят, че нефт може да тече и в двете посоки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още