IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Лукойл" тайно изкупува своите еврооблигации, емитирани преди войната

Руският бизнес опитва да заобиколи ограниченията на Запада, наложени след началото на войната в Украйна

10:41 | 23.01.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Големите руски компании, дори и тези, срещу които няма наложени санкции, избягват Wall Street, за да погасяват своите кредитни емисии, емитирани преди войната и санкциите, пише Bloomberg. Източници на агенцията съобщават, че петролният гигант "Лукойл" - чрез своето дружество Lukoil Securities Limited, изкупува своите еврооблигации чрез брокери в Кипър.

Руската компания съобщи за плановете си в кратко прессъобщение, но без да дава подробности за условията. Заинтересованите от акцията са се свързали с брокери в Кипър и са изкупували дълга чрез извънборсови трансакции.

Говорители на ЕС, американското Министерство на финансите и на британските власти, следящи за санкциите, не коментират дали операцията по обратно изкупуване на дългове като цяло, и операцията на "Лукойл" в частност, представляват нарушение на санкциите срещу Русия.

Реално петролната компания не е под санкции, но централните депозитари по света отказват да работят с руски компании и те са принудени да намират алтернативи.

Стойността на руските еврооблигации преди войната беше 85,6 млрд. евро, но се сви до 12,7 млрд. евро след началото на военните действия, които накараха САЩ, ЕС и Великобритания да блокира достъпът на руски компании до капиталовите пазари. Ситуацията е много сложна - плащанията по купоните и главниците се осъществяват, но с голямо забавяне, пише още Bloomberg.

Руският бизнес намира алтернативи - обратно изкупуване на активи, суапове или директни плащания към инвеститорите, но това се случва само за сметки в Русия.  Много руски компании, сред които "Уралкали" "Норилск Никел" и "Металоинвест", поискаха от своите акционери разрешението да плащат на инвеститорите директно в рубли, а не във валутата, записана в емисиите.

"Газпром" също прехвърли част от своите задължения в евро в облигации, емитирани в рубли, и планира да обърне целия си дълг към "домашна" емисия в рубли.

Проблемът при тези опции обаче е, че двата основни европейски депозитара - Euroclear и Clearstream, не желаят да обработват корпоративни действия, като обратното изкупуване на дълг, след налагането на санкции срещу Русия, твърдят източници на Bloomberg.  И от двата депозитара отказват коментар на тази информация.  

Дмитрий Дорофеев, мениджър в инвестиционната Armbrok, базирана в Ереван, смята, че до няколко месеца целият руски дълг ще бъде изкупен от руски компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 23.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
Един указ за лиценза и ония в штатите ще почнат да кихат.https://***.cbr.ru/banking_sector/credit/coinfo/?id=450000466
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
aldy
преди 1 година
Строят се няколко големи комбината за преработка на нефт и газ. По този начин се увеличава износът на стоки с добавена стойност, а не само на чисти суровини. Главният кусур на РФ е, че продължават да се подчиняват на МВФ, но и на това се вижда краят. Санкциите и СВО ще свършат маса полезна работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
aldy
преди 1 година
Да се чуди човек кой е мислил плана и в чия полза === Благодарение на тези "санкции" руснаците са принудени да си оправят държавата и да поставят на място разпасалите се олигарси. След 2014 г. РФ стана нете износител на приче, свинско месо, пръв износител на зърно, спокойно се самоизхранва и дори се изхитри да изнася парникови краставици на баш краставичаря Холандия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
aldy
преди 1 година
А бе вярно ли е че лукойл била на ротшилдови === Е, не само. Има и други едри риби. Това е причината заради тормоза над нашия "Лукойл Нефтохим", който е ударил с милиарди важни песони, да ни правят мръсно за Шенген. И не само. Това го беше казал Абрамович преди време. За съжаление, не запазих линка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
v_tin
преди 1 година
Май верни ще излязат коментарите че през 2014г руснаците са изкупили много от акциите си за жълти стотинки. До сега не го вярвах, но след тази статия започвам да им вярвам. ще си изкупят акциите за 15-20%, като свърши войната пак ще ги продадат. А бе вярно ли е че лукойл била на ротшилдови
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 9
khao
преди 1 година
До: onezero007 който яе да го измислил - няма значение, важното е че при плоскоглавите като теб - работи! Те ви шиааат, вие затъвате, но се развате на нещо си.... само дето и вие незнаете на какво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 8
onezero007
преди 1 година
И кво излиза - с тия санкции, помогнаха на руснаците да си изклупят обратно дълговете на цена 10-15% от дължимото, отделно активите на големите инвеститори в Русия също ги прибраха за жълти стотинки. А през цялото време от Запада замерваха Путин с пачки като му плащаха газа на десеторна цена. Да се чуди човек кой е мислил плана и в чия полза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още