IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Лукойл“ гарантира пред премиера обезпечаване на вътрешното потребление на горива

Компанията е заявила намерение през март да стартира работа с неруски петрол

18:22 | 23.02.23 г. 1
Снимка: МС
Снимка: МС

Представители на ръководството на „Лукойл“ дадоха гаранции за обезпечаване на вътрешното потребление на горива в България на среща с министър-председателя Гълъб Донев, съобщиха от правителствената пресслужба.

От компанията са поели също ангажимент да продължи плащането на авансовия данък върху свръхпечалбата, чрез който се реализират социални разходи у нас.

На срещата е бил осъден и процесът по технологична подготовка на рафинерията за диверсификация на доставките на суров петрол, като от страна на „Лукойл“ е заявено намерение още през месец март да стартира работата с неруски петрол.

През 2021 г. рафинерията в Бургас е работила с 50% неруски петрол, съобщи в края на миналата година директорът на Агенция "Митници" Павел Геренски, цитиран от БТА. Впоследствие този дял е намалял, като към декември 2022 г. рафинерията е работила с малко над 88% руски петрол вероятно заради по-ниската му цена.

По време на срещата с представителите на „Лукойл“ министър-председателят е акцентирал върху значението на изграждането на петролопровода Александруполис – Бургас, което за България ще бъде възможност да осигури алтернативни източници на петрол, с които рафинерията да работи.

В разговора в Министерския съвет са участвали също вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
На войне как на войне да видим суаповете с ЕлЕнДжито и ядреното гориво на Фраматом как ще пробутат на абдалите в парламента. https://ria.ru/20230223/neft-1853986119.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още