IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК готви нови санкции за "Лукойл" заради данъчните складове

Казусът се съгласува с ЕК, уточни председателят на регулатора Юлия Ненкова

11:53 | 23.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) подготвя нова санкция за "Лукойл" заради господстващото положение на компанията при данъчните складове. Това анонсира в ефира на bTV председателят на регулатора Юлия Ненкова.

Тя уточни, че казусът в момента се съгласува с Европейската комисия (ЕК).

В средата на февруари КЗК наложи глоба от 68 млн. лева на петролната компания, заради "ценова преса". Санкцията е безпрецедентна в историята на антимонополната комисия, уточни днес Ненкова, но отказа да назове каква ще бъде новата санкция за компанията.

КЗК изчислява глобите на базата на методика, използвана и в ЕС. Тя се основава на годишния оборот на компаниите за предходната година, дали е първо нарушение или не, съдействие при установяване на нарушения, периодът от време, през който е извършено нарушението на правилата  и т.н.

КЗК има "обосновано предположение" за картел между търговските вериги, но тази практика се доказва изключително трудно, призна още Нейкова. "Искам да ви кажа, че вероятно картелиране има и в други сектори на икономиката, но ние сме претоварени с работа", заяви още тя.

В КЗК получават сигнали от различни източници и институции, включително от Комисията за защита на потребителите (КЗП), на базата на които започнаха проверките на търговските вериги. Ако съмненията за картелни споразумения бъдат доказани, санкциите ще бъдат определени на базата на методиката на КЗК, която се базира на оборотите на компаниите. В закона няма определен срок за приключване на подобни проверки, тъй като доказването на картели е много трудно.

По време на своето първо участие пред медиите Ненкова даде информация, че от КЗК са наложили глоби само по отношение на нелоялни търговски практики, включително и заблуждаваща реклама, в размер на 79 млн. лева. Тя обаче не уточни на кои компании са наложени санкциите, нито за какъв период от време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още