IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стратегически план ще чертае зеленото бъдеще на Маришкия басейн

Анализи на Министерството на енергетиката показват пречки за зеления преход на региона

17:22 | 19.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: ТЕЦ "Марица Изток 2"
Снимка: ТЕЦ "Марица Изток 2"

Работи се по възлагане на изработването на стратегически план за развитието на Маришкия басейн, отбелязва в писмен отговор служебният министър на енергетиката Росен Христов, публикуван на сайта на Народното събрание.

Проучванията на институцията заедно с Българския енергиен холдинг (БЕХ) за прехода на ТЕЦ "Марица Изток 2" и Мини "Марица Изток" са показали редица пропуски, включително и в регулаторната рамка за реализирането на зелените проекти.

Позицията на Министерството на енергетиката е при трансформацията на комплекса да бъде запазен енергийният му профил. Това означава навлизане на възобновяеми енергийни източници, системи за съхранение, комбинирано производство, инвестиции в нисковъглероден водород, термопомпи и други зелени технологии, става ясно от коментара на министъра.

Тези проекти могат да бъдат реализирани чрез партньорства със заинтересованите страни, включително и държавни енергийни дружества, технологични компании и местни компании. Допълнително средства за подобни проекти могат да се очакват от европейските фондове и инструменти, сред които и Плана за възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 19.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още