IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" очаква с още 12% по-ниска цена на газа от юли

През август ще има леко поскъпване, прогнозират от компанията на базата на случващото се на пазарите днес

16:19 | 12.06.23 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Продължаваща тенденция за намаляване на цената на природния газ и през юли прогнозират от "Булгаргаз" в своето последно заявление до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Според очакванията на компанията от 1 юли природният газ ще се търгува за 58,01 лева за мегаватчас, което е с 11,9% по-ниско спрямо цената през юни.

В първите дни на юни търговията на нидерландската борса TTF достигна нива от 23 евро за мегаватчас (на платформата "ден напред"), каквито не бяха виждани от есента на 2021 година, когато се зароди и енергийната криза в Европа. В последните дни обаче цените се връщат около равнището от 30 евро за мегаватчас, което все пак е много далеч от рекордните 350 евро за мегаватчас от миналия август.

Контрактите за есента и зимата са с малко по-висока цена, но засега пазарите не виждат сериозни рискове в следващите месеци.

В "Булгаргаз" очакват леко поскъпване на газа през август и компанията представя пред КЕВР прогноза за цена от 59,34 лева за мегаватчас. Тя обаче е изчислена на базата на случващото се днес (12 юни) на TTF, допълват още от компанията. Внасянето на тази прогноза е нормативно изискване към компанията.

Окончателното ценово предложение за юли ще бъде внесено на 1 юли и на негова база експертите на енергийния регулатор ще утвърдят цената, по която "Булгаргаз" в качеството му на обществен доставчик ще доставя суровината за своите клиенти (без таксите за пренос, достъп, акциз и ДДС) през следващия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 12.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Василена
преди 10 месеца
Тенденцията с понижаване на цените на природния газ продължава. Но дано от август, не върнат пак 20 %ддс, че ще тръгне пак нагоре. Толкова сме доволни от отоплението с това гориво и се надяваме да няма пак аномалии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още