IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка одобри проект за чиста енергия в Индонезия за над 1 млрд. долара

Международният кредитор ще предостави заем от 500 млн. долара за инициативата

16:42 | 27.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Световната банка е одобрила проект на стойност 1,14 млрд. долара за разширяване на достъпа до по-чиста електроенергия в Източна Индонезия, за който ще предостави финансова подкрепа от 500 млн. долара, съобщава Ройтерс.

Проектът ще свърже около 2 милиона души към електроразпределителната мрежа, ще увеличи инвестициите в слънчева енергия и ще помогне на индонезийската държавна комунална компания Perusahaan Listrik Negara (PLN) да разшири капацитета си за управление на енергийния преход, изтъкват от Световната банка.

Инициативата ще бъде съфинансирана от Световната банка, частния сектор и PLN и включва парична подкрепа от Канадския механизъм за чиста енергия и горски климат и Фонда за чисти технологии.

Проектът „ще мобилизира финансиране от частния сектор за енергийния преход на Индонезия и ще помогне на общностите да се адаптират към изменението на климата“, изтъква вицепрезидентът на Световната банка за Източна Азия и Тихия океан Мануела Феро.

Индонезия, която използва въглища за генериране на по-голямата част от електроенергията си, се стреми да намали емисиите в сектора с 32% до 2030 г. и да достигне въглероден неутралитет до 2060 г.

В края на миналата година индонезийското правителство постигна сделка със САЩ за финансиране на борбата с изменението на климата, известна като Партньорство за справедлив енергиен преход (Just Energy Transition Partnership, JETP). В замяна на комбинация от средства от правителствени и частни източници Индонезия се ангажира да преустанови експлоатацията на най-големия въглищен енергиен парк в Югоизточна Азия и да постигне климатичен неутралитет в енергийния си сектор.

Споразумението е на стойност 20 млрд. долара.

Въпреки това Индонезия все още ще се нуждае от 2 трлн. долара инвестиции в енергийната си система до 2050 г., показват изчисления на BloombergNEF. Постигането на въглероден неутралитет до средата на века може да струва 3,5 трлн. долара.

Индонезия е богата на въглища, а минната индустрия е водеща в света по износ на горива и осигурява заетост на около 250 хил. души. Страната има и един от най-високите дялове на производство на електроенергия от въглища в своя електроенергиен микс.

Добивът на въглища в Индонезия започва да се увеличава през 90-те години на миналия век, когато страната очаква бум в търсенето на електроенергия и инвестира много във въглищна енергетика. През 2015 г., когато държавите подписаха Парижкото споразумение и започнаха по-сериозно да преминават към възобновяеми енергийни източници, Индонезия стартира програма за изграждане на 35 000 мегавата нови енергийни мощности, голяма част от които бяха подкрепени от добавянето на 117 въглищни електроцентрали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 27.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още