IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелените горива не могат да спасят работниците в газовите и въглищни хъбове в Австралия

Във въгледобивния сектор на Австралия работят около 49 616 души и още 18 693 в местната петролна и газова индустрия към 2021 г., показва доклад от същата година

18:00 | 02.07.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Центровете за производство на въглища и природен газ в Австралия, един от най-големите износители на изкопаеми горива в света, трябва да диверсифицират икономиките си, като не могат да разчитат на потенциални нови индустрии като зеления водород, за да запазят работните места, съобщава Bloomberg, цитирайки ново проучване на мозъчния тръст Център за развитие на политиката (CPD).

Глобалният стремеж към разширяване на дела на чистите енергийни източници ще застраши регионите, които силно зависят от традиционните индустрии, като е необходима по-добра координация с местните и националните власти, за да се насърчат иновациите и да се подготвят за промени в заетостта, става ясно от доклада.

Износът на енергоносители от Австралия се очаква да се свие рязко на фона на правителствените стремежи към зелена енергия. Източник: Bloomberg Износът на енергоносители от Австралия се очаква да се свие рязко на фона на правителствените стремежи към зелена енергия. Източник: Bloomberg

Правителството на министър-председателя Антъни Албанезе обеща повече от 525 млн. австралийски долара (348 млн. долара) за развитие на водородния сектор и насочва финансиране към редица центрове за добив на изкопаеми горива, включително за такива в долината Хънтър в Нов Южен Уелс и региона Пилбара в Западна Австралия. Това финансиране обаче бледнее в сравнение с настоящия енергиен износ на страната, който се очаква да достигне рекордните 238 млрд. австралийски долара през годината до юни, преди да спадне бързо.

Плановете на правителството предвиждат работните места в съответните мини, въглищните електроцентралите или газовите съоръжения да бъдат заменени с такива в производството на оборудване за чиста енергия или в производството на водород, който да се използва като енергиен източник или суровина за тежката промишленост.

„Ако новата водеща индустрия не постигне успех, общностите се връщат на изходна позиция“, предупреждава мозъчният тръст в доклада си след проучване на 11 области в Австралия, изложени на рискове, свързани с енергийния преход. „Изключително важно е да се изгради икономическа устойчивост и адаптивен капацитет на общността като цяло“, добавят от CPD.

В Австралия работят около 49 616 души във въгледобивния сектор и още 18 693 в индустрията за проучване на газ и петрол към 2021 г., според доклада. Тези работници представляват по-малко от 3% от общата работна сила във всички с изключение на две от общо 566 области в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 02.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 6
OHЯ
преди 10 месеца
Ако в Австралия се притесняват , то в Клошария положението ще стане трагично! Изостаналата сибирска смрад освен ресурси друго не изнася!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още