IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shell продължава да търгува с руски газ въпреки поетите ангажименти

Компанията изтъкна, че дългосрочните договорни отношения я задължават да купува изкопаеми течни горива от Русия, въпреки че е спряла търговията на спот пазара

12:30 | 02.07.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Англо-холандската енергийна група Shell продължава да търгува с руски газ повече от година, откакто обеща да се оттегли от енергийния пазар на Русия, съобщава BBC. Компанията е участвала в почти една осма от руския износ на газ по море през 2022 г., показва анализ на Global Witness.

Олег Устенко, съветник на украинския президент Владимир Зеленски, обвини Shell в приемане на "кървави пари". От компанията посочват, че сделките са резултат от "дългосрочни договорни ангажименти" и не нарушават законите или наложените санкции.

Съвсем наскоро, на 9 май, голям танкер, с капацитет да превозва повече от 160 000 кубични метра втечнен природен газ (LNG), отплава от пристанището „Сабета“, на полуостров Ямал. Товарът, който пренася, е закупен от Shell, като крайната му дестинация е Хонконг.

Това е един от осемте товара с LNG, които Shell е закупила от хъба в Ямал тази година, показват данни на Kpler, анализирани от Global Witness.

Миналата година Shell представляваше 12% от търговията с LNG на Русия по море и е сред петте най-големи търговци на LNG с произход от Русия през тази година.

През март 2022 г., в първите седмици след нахлуването на Русия в Украйна, Shell се извини за закупуването на товар с руски петрол и заяви, че възнамерява да се оттегли от руския пазара на изкопаеми течни горива. Компанията каза, че ще спре да купува руски петрол, ще продаде своите бензиностанции и други активи и в Русия, което и направи. Тя също така прекрати съвместните си предприятия с държавния енергиен гигант „Газпром“.

Shell заяви, че ще започне „поетапно изтегляне от руски петролни продукти, тръбопроводен газ и LNG“. Но предупреди, че това ще бъде „сложно предизвикателство“. Оттогава компанията продължава да приема товари с втечнен газ от две руски пристанища - това в Ямал и едно на остров Сахалин.

Shell имаше малък дял в газовия проект на Сахалин, но се отказа от него през септември миналата година. Въпреки това групата все още спазва договор сиа с Novatek, който я задължава да купува 900 000 тона LNG годишно от терминала в Ямал до 2030 г., изтъква Ройтерс.

Novatek е втората по големина газова компания в Русия и данъците, които плаща, представляват значителен принос към бюджета на руското правителство.

„Съвсем просто е: като продължава да търгува с руски газ, Shell влага пари в джобовете на Путин и помага да се финансира бруталната агресия на Русия срещу народа на Украйна“, изтъква от своя страна Устенко. „Огромните суми, които Shell и цялата петролна индустрия влагат в Русия, трябва да бъдат използвани за подпомагане на възстановяването на Украйна, вместо да пълнят джобовете на своите акционери“, добавя той.

Междувременно говорител на Shell посочи, че компанията е спряла да купува руски LNG на спот пазара, но все още изпълнява някои дългосрочни договорни ангажименти.

„Има дилема между оказването на натиск върху руското правителство заради зверствата му в Украйна и осигуряването на стабилни, сигурни енергийни доставки. Правителствата трябва да вземат решение за невероятно трудните компромиси, които трябва да бъдат направени“, изтъква още той.

Shell е най-големият търговец на LNG в света, който не е обект на европейски санкции, реализирайки милиарди долари печалба от търговия с петрол и газ през миналата година. Същевременно Русия значително намали доставките си на газ по тръбопроводи миналата година, но увеличи количеството газ, което доставя с кораби, включително за Европа.

Великобритания не е внасяла руски газ повече от година, докато политиците от ЕС се опитват да намалят количеството руски LNG, който блокът внася. През март еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон призова страните и фирмите да спрат да купуват руски газ и да не подписват нови договори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 02.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 9 месеца
До: bigi: Лъжеш. Както индоктринаторите ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
bigi
преди 9 месеца
Това ми е достаъчно, за да спра да зареждам от Шел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още