IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на руски горива намалява с 15% през май

Спадът е свързан основно с плановите ремонти в руските рафинерии и увеличеното вътрешно търсене

21:10 | 13.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Износът на петролни продукти от Русия през морските терминали намалява с 15% на месечна база през май до 10,03 млн. тона, сочат изчисленията на Ройтерс. Този спад е свързан с началото на ремонтните дейности по рафинериите, както и на ръста на вътрешното търсене, посочва агенцията.

Повечето рафинерии в Русия отложиха ремонтите си май, заради което износът на горива от пристанищата в Балтийско море (Приморск, Уст - Луга и т.н.) намалява с 23,8% на месечна база до 4,8 млн. тона.

Износът през Черно море и Азовско море намалява с 4,2% до 4,4 млн. тона, а от Далечния Изток - с 9% до 700 хил. тона, сочат още данните на Ройтерс.

Прогнозите са, че капацитетът на руските рафинерии ще намалее с още 38% през юни спрямо нивото през май до 3,05 млн. тона, коментират още източници на агенцията. Причината е продължаващите планови ремонти. През май рафинериите произведоха около 5 млн. тона горива и петролни продукти.

По данни на руската статистика основното гориво, които изнася Русия, е дизел, а бензините се ползват най-вече на вътрешния пазар. През април производството на дизел се увеличава на годишна база с 16% до 7,34 млн. тона, но спрямо март се свива с 5,5 на сто. На годишна база през април производството на бензин в Русия се увеличава с 4% до 3,54 млн. тона, което е спад от 7,2 на сто на месечна база.

Основните пазари на Русия се изместиха на изток, след като от началото на февруари беше забранен вносът на руски горива в страните от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 13.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още