IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЕЦ "Козлодуй" започва процес по лицензиране на ядрено гориво от Westinghouse

Междувременно продължава проверката на Министерството на енергетиката в "Булгаргаз" заради сключен договор с турската компания "Боташ" миналата година

19:30 | 18.07.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

АЕЦ "Козлодуй" ще започне процеса по лицензиране на ядрено гориво, доставено от Westinghouse в петък. Това съобщи енергийният министър Румен Радев по време на парламентарния контрол, цитиран от БНР. Той отговори на въпроси на депутата от БСП и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев дали има осигурени доставки на гориво за единствената ни централа.

"АЕЦ "Козлодуй" има действащ договор за доставка на ядрено гориво с руската компания ТВЕЛ до пролетта на 2024 година за пети блок, а за шести блок - до 2035 година. На 9 ноември 2022 година е сключен договор за доставка на неруско гориво с компанията Westinghouse и, по-точно, с нейното поделение в Швеция. Първата доставка се очаква догодина през април, първото зареждане - през май, но ако има разрешение от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР)", обясни енергийният министър.

По думите му по този начин се осигуряват два независими ядрени канала за доставка на гориво. Министърът не отговори на допълнително питане на Драгомир Стойнев, какво би се случило, ако АЯР не одобри алтернативното гориво в срок.

Предоговарят договора с "Боташ"

Продължава проверката на Министерството на енергетиката в държавната компания "Булгаргаз" заради сключен договор с турската компания "Боташ" миналата година.

"Бих призовал всеки да се запознае със съдържанието на споразумението, това може да стане в офиса на "Булгаргаз". Нямам никакво намерение да прикривам каквито и да е действия. Споразумението обаче е с гриф "търговска тайна", обясни министърът.

Той е смутен, че договорът е за дълъг период от време - до края на 2035 година. Радев обясни още, че той може да се предоговори. Министърът не коментира нито количества природен газ, който трябва да бъде получен, нито какво точно предвижда споразумението.

Търсят се алтернативи на комплекса "Марица изток"

Енергийният министър коментира и докъде са стигнали преговорите с Европейската комисия за спасяване на топлоелектрическите централи в Маришкия басейн.

"Европейската комисия отбелязва предложенията за промени, които да са алтернативи с подобен ефект. Тази препоръка е обоснована, защото инвестициите по Плана за възстановяване и устойчивост преследват декарбонизация на икономиката. Това е препотвърдено през март тази година", обясни Радев.

Министърът обаче не каза какви мерки ще бъдат предложени.

"Буквално в момента се работи изключително активно по отношение на енергийния баланс, този процес изключително се фокусира върху моделиране на плана", каза още министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
Хахаааа! Кви.чите ли, копейки опърпани?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
1
rate up comment 4 rate down comment 12
danchomentata
преди 9 месеца
Ба, тва еи пи илядо нема фалиргане докато Теменуга му крепи яиц с памук и пътна карта на Гъзпром.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още