IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идеята за таван на цените на енергията в ЕС губи популярност

В общността като временна мярка беше въведен предел на цената на производителите на ток

14:43 | 19.07.23 г.
Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg
Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg

Комисията по енергетика в Европейския парламент не подкрепи идеята за възможността за въвеждане на таван на цената на електроенергията в случай на криза, пише Ройтерс. Депутатите разгледаха по-рано днес (19 юли) реформите за енергийния пазар, чиято основна цел е защитата на потребителите от нестабилност на цените.

Срещу предложението обаче остро се противопостави енергийната индустрия в общността. Според асоциации на зелени производители временната мярка, с която в ЕС беше въведен таван на цената, е довела до проблеми със сключването на дългосрочни договори - те са с 21% по-малко през 2022 година на годишна жаза.

От декември 2022 година до юни 2023 година действаше временен таван върху цената на електроенергията - до 180 евро на мегаватчас, припомня Ройтерс. Това стана след рекордните цени от миналото лято, които достигнаха и до 700 евро за мегаватчас през август.

Това съвпадна с рекордите на газовите пазари - през август цената на суровината за кратко достигна 350 евро за мегаватчас. Сега цените тръгнаха надолу, но според анализите на Международната агенция за енергетика (МАЕ) все още са два пъти по-високи спрямо 2019 година.

В момента Европейският парламент и Европейският съвет съгласуват позициите си по реформата на енергийния пазар, която трябва да бъде приета преди изборите за следващия ЕП през май 2024 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 19.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още