IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Рисковете за България вече не са свързани с доставките на газ, а с цените и климата

Ефектите от общите покупки на газ от ЕС са все още неясни, посочи Кирил Темелков, зам.-председател на Българска газова асоциация

13:37 | 07.08.23 г. 3

Въпреки ограничаването на доставките от Русия и унищожаването на ключова инфраструктура в Европа нямаше недостиг на природен газ, макар цените да достигнаха изключително високи нива. Започнаха проекти за строителство на терминали за газ, а нивата на газохранилищата в момента дават голямо спокойствие за следващата зима, стига едновремено да не настъпи силно застудяване на целия континент, пълно спиране на количествата от Русия и затягане на предлагането на световния пазар. Това коментира Кирил Темелков, зам.-председател на Българска газова асоциация, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му основната заплаха вече е не от прекъсване на доставките и невъзможност да се достави газ в Европа, а от повишаване на цените. „Такова поскъпване може да е краткосрочно, но в бъдеще цените на спотовите пазари ще бъдат силно волатилни, като ефектът от това може да бъде смекчен, ако повече потребители и търговци се насочат към дългосрочни договори“, каза Темелков.

„Температурите в Европа през зимата и търсенето на газ като източник на електричество ще оказват много голямо влияние върху спотовите цени. Влиянието на цената на петрола вече не е толкова голямо в дългосрочните договори, колкото преди пет-десет години, когато ценообразуването бе обвързано с нефтените еквиваленти на борсата. В момента спотовите цени и фючърсите имат по-голяма роля във формулите. Съществуването на петролната формула все пак дава известна сигурност, като ограничава прекомерното влияние на спотовите цени“, коментира гостът в предаването. 

Натрупването на повече фактори, които влияят на цените - от времето в Европа до нуждата от газ на Китай, означава, че един-единствен фактор сам по себе си вече не може да има толкова голям ефект, обясни Темелков с уточнението, че Русия все още има важна роля за цените в Европа.

"Европейският пазар все още е зависим от руските доставки по отношение на формиране на цените - не защото е толкова голям делът на руските доставки в цялостното потребление, а защото изцяло без руски доставки има малък недостиг на газ в Европа. Но дори и малък недостиг на газ вдига спотовите цени и фючърсите изключително високо, което влияе на общата ценова листа на останалите компании, защото те ползват тези ценови фактори за ценообразуването към крайните потребители", коментира експертът.

Темелков посочи, че ефектите от общите покупки на газ от ЕС са все още неясни. "Европа трябва на първо място да осигури достатъчен общ капацитет от всички входящи точки, които да го направят независим от проблеми при някой основен доставчик“, отбеляза Темелков.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 07.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
bobopopov
преди 8 месеца
Специялно за вас, продажни, разбирачи, зимата ще е топла и слънчева. Само дето, Господ е шегаджия и през новата зима ще ни се * всичката майка. И на ЕС., и на ю$@,и на всички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 8 месеца
Разрешихме проблемите с регулярните поставки на тръбен газ (газ няма да има, нали Зелкич?), сега остана да решим и тези с нерегулярните поставки на втечнен газ. Смятам, че ако ги решим по същия начин като предните, няма да има проблем нито с цените, нито с климата! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Алехандро
преди 8 месеца
Ми, нали не можехме да дишаме без руската газ, най-скъпата газ в света?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още