IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва изграждането на АЕЦ „Пакш-2“ в Унгария

В момента на площадката се изпълняват подготвителни строителни дейности, в това число изграждане на противофилтрационна защита

16:00 | 19.08.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Снимка: Paks
Снимка: Paks

Проектната компания Paks II. Nuclear Power Plant Ltd, която е възложител по проекта за изграждане на АЕЦ „Пакш-2“ в Унгария, издаде разрешение на руския изпълнител „Атомстройекспорт“ за изграждане на двата нови енергоблока в страната.

Нотификацията за началото на основния етап от пълномащабното строителство е от ключово значение за реализирането на проекта. По този начин дъщерната компания на „Росатом“ получава правото да започне производство на оборудване с дълъг цикъл на изработка – реактор, парогенератор и т.н., както и строителство на всички сгради и съоръжения на площадката.

Очаква се многократно увеличение на персонала, машините и оборудването. В момента на площадката се изпълняват подготвителни строителни дейности, в това число изграждане на противофилтрационна защита и спомагателни офисни и производствени сгради.

Проектът АЕЦ „Пакш-2“ се изгражда „до ключ“ по споразумение за сътрудничество в областта на използването на атомната енергия за мирни цели между Унгария и Русия. Договорът включва строителство на два енергоблока с реактор ВВЕР-1200 от поколение 3+, които ще имат 60-годишен гаранционен срок на експлоатация. 

Унгарското правителство си осигури поправка на договора за изграждане на АЕЦ „Пакш-2“, като измененото споразумение бележи края на подготвителната фаза на проекта и проправя път за строителна дейност.

„Подписването на договора е важен крайъгълен камък в изграждането на новите реакторни блокове“, изтъква унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто след видео разговор с Алексей Лихачов, главен изпълнителен директор на „Росатом“, и Александър Мертен, заместник-директор на АО АСЕ, подразделението на „Росатом“, което е основен изпълнител на проекта.

АЕЦ „Пакш“ е единствената действаща ядрена електроцентрала в Унгария, която е построена през социализма и произвежда почти половината от употребяваната в страната електроенергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 19.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 8
zelka007
преди 8 месеца
До: Tikva007 ... и последно 2015 се говореше , че аккую ще струва 22млрд , сега вече не се говори нито за пари нито за краен срок ...и в Унгария ще е така ... както казва Императора : големите енергийни рассийски проекти , големи празни приказки !! ... нефелник !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 8
zelka007
преди 8 месеца
До: Tikva007 ... аккую стартира 2015г , изляха плочата на първият , фанфари , барабани , тромпети , гайди , конфети , усмихнат занулен детеубиец , нахилен диктатор ... 2023 требеше да включват в мрежата първият реактор ... виждал ли си актуална снимка на реактора ?! потърси ... :))) ... в един реактор не всичко е само бетон и джелезата . това е около 20% от реактора ... другото е под санкции ... да строят унгарците ... казах ти , това е политическа дъфффка на орбан ... и такава ще си остане ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 9
zelka007
преди 8 месеца
До: Tikva007 ... кви факти ве нефелен , кви 5 рубли ве ... тук ми се меткаше преди 5г и кълнеше , че всичко е започнало . и тогава и сега все още нищо не е започнало !! никой няма да строи повече руска ядрена бомба в Европа . па ти си пиши дивотии и дитирамби колко искаш . ние ще имаме чистак-бърсак нов работещ 7-ми реактор АР-1000 преди унгарците да са стигнали некъде с техният ВЕЕР-1200 ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
Tikva007
преди 8 месеца
До: zelka00: Мале, мале! Колко плюннка, колко смрадд за една статия, която известява един предизвестен факт. Ти се нервиш, че поредният ти опит за врачуване отиде там, където и останалите ти измишльотини, сиреч - в куччи гъъззз. Ами, ти си си избрал тази професия - фейконосец, Имай малко доблест и се скрий, като си се нассралл - няма нужда да вадиш отзад и пак да хвърляш тук по месиджборда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 10
khao
преди 8 месеца
... за десети път! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 11
zelka007
преди 8 месеца
До: Tikva007 ... пахххаххаа ... смотaн политкомисар нефелник ... въпрос втори : как се строи ядрена централа под санкции ве ?! турците не могат да си получат контролната зала и управлението на реактора и централа , щото са под санкции ... ами турбините ?! кви ще са унгарски или рассийски ?! тез трета : това НЕ Е икономически проект , а политическа дъфффка/коз на орбан за да се задържи на власт още малко ... ето те не дават да имаме ефффтин ток . лош ЕС . лош ЕК . добър орбан ... плоско баце !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 11
zelka007
преди 8 месеца
До: Tikva007 ... пахххаххаа ... смотaн политкомисар нефелник ... кво да гледма ве ?! 3D картинки ли ?! ми те си беха там преди 10г , и така ще си останат ... картинки , гола поляна и един багер на нея за изравняване ... даже гьол нема ... дължиш ми един пастис мyxльо недъгав !! въпрос първи : ако въобще се изработят тези едрогабаритни части някога , как ще ги закараш в Унгария след 3г ?! по Дунава ли ?! и украинците ще ги пропуснат ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 6
Tikva007
преди 8 месеца
До: zelka00: Търчи-лъжи. Опръскал си с жлъчка сайта. Само това ли успя да изстискаш от анналлната си жлеза? Площадката и офис-сградите ги построиха още преди 3 години. Хората имат сайт, за да може който иска, да се информира. * https://***.paks2.hu/web/paks-2-en *На теб ти остава само да фейклявиш тук, в измислената ви реалност, за радост на тричленната ти аудитория.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 15
wart
преди 8 месеца
Ако някой ден бъде взривен Атомната централа не трябва да се учудваме в това няма нищо за учудване Англосаксонските терористи са способни и биха го направили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 19
zelka007
преди 8 месеца
машала ... с около 10г закъснение , за цена никой не говори нищо , и след на два пъти сменен регулаторен орган , като последният път лично Орбан го назначи , незнамсиколко финасови министри също смени ... и накрая ще започват да подготвят площадката , демек ще вдигат офис сградите на строителя ... :))) ... хихи , бизнес по рассиянски ... беляНЕ , ама вие си знаете ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още