IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пореден опит за търсене кой да проучи блок "Хан Тервел" в Черно море

Интересът не е голям заради оскъдни данни от проучвания, смятат анализатори

16:51 | 23.08.23 г.
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Министерският съвет прави пореден опит да намери желаещ да проучи блок "Хан Тервел" в Черно море за нефт и природен газ. Решението е било взето по време на редовното правителствено заседание, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Площта на блока е малко над 4 хил. кв. км в изключителната икономическа зона на България в Черно море. Първите проучвания в региона бяха направени още в периода 2002 - 2008 г. от компанията "Винтидж Петролеум Интернешънъл", но до сондаж така и не се стигна досега.

През 2015 г. концесията за проучване на региона беше предложена и чрез Официален вестник на ЕС. Тогава Shell купи правото да проучи "Силистар". През 2018 г. беше променено името на блока - от "Терес" на "Хан Тервел", но и това не донесе успех в намирането на инвеститор.

Анализатори смятат, че причината за липсата на интерес е, че блокът е слабо проучен, а геоложките данни - много ограничени.

Наскоро консорциумът, който проучва съседния блок "Хан Аспарух", съобщи за голяма находка на газ и покани държавата да се включи като акционер в проекта.

В момента в българската зона на Черно море се проучват два блока - "Силистар" и "Хан Аспарух".

Правителството очаква бъдещият инвеститор на "Хан Тервел" да направи 3D сеизмични проучвания, да изготви геоложки модел, за да бъдат изготвени контурите на перспективни обекти за сондиране, както и евентуалното прокарване на един търсещ сондаж. Разрешителното за проучване е за пет години с възможност за удължаване на три пъти от по две години.

Депозитът за участие в конкурса е 15 хил. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 23.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още