IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на "Газпром Нефт"  намалява с 43% за полугодието

Компанията не публикува финансови резултати през цялата 2022 година

18:57 | 24.08.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През първата половина на годината печалбата на "Газпром Нефт" намалява с 43% до 140 млрд. рубли (1,5 млрд. долара), съобщава Ройтерс. Причината е спад на продажбите на звеното, занимаващо се с търговията с петрол в газовия холдинг.

Компанията не е изключение от тенденциите на пазара - по-рано и други водещи петролни компании съобщиха за спад на печалбите след успокояването на цените на енергийните продукти.

Ройтерс коментира, че от началото на войната в Украйна много компании пропуснаха да дадат публичен отчет на дейността си. "Газпром Нефт" например не публикува никакви резултати през миналата година. Компанията майка - "Газпром", пък съобщи кратко, че през 2022 година печалбата ѝ намалява с малко над 72% до 747,2 млрд. рубли, но не е публикувала данни за 2023 година.

С правителствено решение руските компании имат право да не публикуват финансови отчети за дейността.

Русия не успя да намери алтернативен пазар за природния газ, макар че срещу сектора няма санкции. В същото време страната продава петрола си в Индия и Китай въпреки ограниченията - тавана на цената от страните на Г-7, ЕС и Австралия, както и петролното ембарго, което наложи европейската общност от миналата година.

Според  данни на Bloomberg обаче в последните седмици износът на петрол от Русия е на най-ниското си ниво от декември 2022 година заради обстрела на пристанището в Новоросийск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
penkiler1415
преди 8 месеца
И по-зле ще става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
Импeраторът
преди 8 месеца
хахахахаххахахахахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още