IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов модел за ценообразуване ще пази от поскъпване на тока след либерализацията на пазара

Законодателните промени, свързани с отварянето на енергийния пазар, ще бъдат внесени в парламента през септември

12:07 | 30.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Предвиден е модел на ценообразуване, който да предпазва от рязко поскъпване на електроенергията след пълната либерализация на пазара, съобщи премиерът Николай Денков преди началото на заседанието на Министерския съвет. Според схемата цената на потребителите ще остане без промяна до средата на 2024 година.

След това, дори и да има повишение, то ще бъде в рамките на "няколко процента", заяви още премиерът.

Припомняме, че цената на електроенергията на регулирания пазар (за бита) в момента се определя с решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и обхваща период от 1 юли на текущата година до 30 юни на следващата година. Регулаторът вече определи цените на тока до средата на 2024 година. След пълната либерализация цената на тока вече ще бъде определяна на пазарен принцип, а КЕВР ще регулира единствено цените на мрежовите услуги. 

В края на юли Министерството на енергетиката публикува предложение за промяна в законодателството, който да проправи пътя на освобождаването на енергийния пазар у нас. Според предложението ще има специална защита за няколко категории потребители срещу поскъпването на електроенергията.

Предвидените стъпки предизвикаха негативно становище от страна на КЕВР, в което от регулатора посочиха, че може да се стигне до поскъпване на електроенергията за бита. Омбудсманът на републиката Диана Ковачева също отбелязва, че промяната трябва да стане от 1 януари 2026 година, тоест по средата на отоплителния сезон.

Промените в законодателството ще бъдат внесени за обсъждане и гласуване в Народното събрание през септември, коментира още премиерът. Те са част от реформите, свързани с Плана за възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 30.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още