IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TotalEnergies удължава тавана на цените на горивата във Франция

Решението на компанията ще остане в сила, докато инфлацията е ускорена

20:40 | 12.09.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Френският финансов министър Брюно Льо Мер одобри решението на TotalEnergies да задържи тавана върху цените на горивата и след 31 декември и призова и други компании да се присъединят към битката срещу високата цена на живота, предаде Ройтерс.

Френското правителство, както и властите в други европейски страни, активизира усилията си до намали цените на хранителните стоки и транспорта, за което разчита и на значителна подкрепа от големия бизнес.

Льо Мер потвърди днес и плановете си за данък непредвидени разходи за компаниите, които управляват магистрали.

Френският финансов министър се споразумя с големите компании за търговия на хранителни стоки на дребно и с производителите им да намалят цените на 5000 всекидневни стоки и да проведат годишните преговори за цените през септември вместо през следващата година.

TotalEnergies обяви по-рано днес, че таванът от 1,99 евро за литър гориво, който трябваше да изтече в края на годината, ще бъде удължен във всички бензиностанции във Франция и след 31 декември и ще остане в сила "докато цените са високи".

"Това са добри новини за всички хора, които работят и за покупателната сила. Бих искал и други дистрибутори да се присъединят", каза Льо Мер пред телевизия LCI.

Министърът на енергетиката Аниес Пание Рюнаше е разговаряла със собственици на бензиностанции днес, добави Льо Мер.

"Инфлационният товар трябва да бъде споделен", добави министърът.

"Мога да потвърдя, че ще наложим данък върху извънредните приходи на компаниите, които управляват магистралите", каза Льо Мер.

Говорител на магистралния оператор  Vinci обяви, че компанията е била "изненадана" от думите на министъра за "извънредни приходи" въпреки заключението на френския регулаторен орган за транспорта, че тя няма извънредни постъпления.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 12.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още