IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И "Газпром" нагнети рекордни количества газ в газохранилищата си

Миналата зима имаше предизвикателни дни за руската газопреносна мрежа

14:51 | 27.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

"Газпром" е нагнетил рекордните 72,8 млрд. куб. метра природен газ за зимния сезон, съобщават от компанията. Така с малко се подобрява рекорда от миналата зима, когато газовият гигант разполагаше със 72,6 млрд. куб. метра.

Дневният капацитет за добив от газохранилищата също се увеличава - до 858,8 млн. куб. метра на ден.

Газохранилищата в ЕС също са запълнени с рекордни количества газ. Меката зима остави много високи резерви - към края на отоплителния сезон през април европейските газохранилища бяха пълни до над 65% от капацитета им. Новата зима започва с малко повече от 115 млрд. куб. метра в резерв за страните от ЕС, или повече от 98% запълнен капацитет на съоръженията за съхранение в общността. 

Пълните газохранилища дори накараха търговците да търсят алтернативи за съхранението - например в Украйна. По данни на Gas Infrastructure Europe (GIS) към 25 октомври в украинските газохранилища се съхраняват към 13 млрд. куб. метра, като въпреки по-ниските температури страната продължава да нагнетява газ. През тази година Киев ще се опита да изкара зимата само със собствен добив на газ.

За разлика от ЕС Русия имаше доста предизвикатален януари - температурите в началото на първия месец на годината паднаха до средно -21,2°С. Пиковото потребление беше на 9 януари - 1,78 млрд. куб. метра.

Една от причините ЕС да запази такива количества природен газ през миналата зима е високата цена - основно газохранилищата се нагнетиха в края на лятото и през есента, когато цената на газа достигна рекорд от 350 евро за мегаватчас. След това търговията се успокои, включително и заради факта, че страните успяха да напълнят газохранилищата си и без руския тръбен газ.

В последните дни геополитическото напрежение се отрази на газовите пазари в Европа и цената на газа на нидерландската борса TTF отново тръгна нагоре, но се задържа около нивото от 50 евро за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 27.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още