IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP разочарова с печалбата си заради по-слаби продажби на газ

Подразделението за търговия с петрол обаче е имало „много силно“ тримесечие

13:19 | 31.10.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Печалбата на енергийния гигант BP за третото тримесечие се е възстановила спрямо предишния период, но остана под оценките, след като слабите резултати при продажбите на газ са засенчили силното представяне при петрола, съобщава Bloomberg.

Акциите на компанията поевтиняха с 4,1% в ранната търговия в Лондон.

Подобно на конкурентите си от Big Oil печалбата на BP е доста под рекордните нива от миналата година, но все още е висока по исторически стандарти, тъй като геополитическите напрежения продължават да държат цените на енергията високи. Огромните парични входящи потоци стимулираха серия от сделки, при която Exxon Mobil и Chevron обявиха придобивания на обща стойност 100 млрд. долара през последния месец, разширявайки водещата си позиция пред европейските конкуренти.

Коригираната нетна печалба на BP за третото тримесечие възлиза на 3,29 млрд. долара спрямо 8,15 млрд. долара година по-рано, но все пак е над сумата от 2,59 млрд. долара през предишните три месеца, заяви компанията в изявление от вторник. Данните са доста под средната оценка на анализаторите за 4,05 млрд. долара. Програмата за обратно изкупуване на акции за тримесечието остава на ниво от 1,5 млрд. долара.

Това е „разочароваща серия от данни“, коментира анализаторът на Redburn Atlantic Стюарт Джойнър в бележка. Надеждите му са били за малко увеличение на програмата до 1,75 млрд. долара предвид силната макроикономическа среда.

Подразделението за търговия с петрол на BP е имало „много силно“ тримесечие, се казва в изявлението. Търговията с газ и маркетингът обаче са били „слаби“ след „изключителен“ старт на годината. Възможността за рафиниране е нараснала с 2 пр.п. на годишна база до 96,3%, но маржовете са се свили и компанията очаква да намалеят още повече през четвъртото тримесечие.

Дългът на компанията е продължил да намалява. Нетният дълг е спаднал с 1,3 млрд. долара до 22,3 млрд. долара.

Печалбите на европейските конкуренти на BP TotalEnergies, Equinor и Eni се оказаха над очакванията миналата седмица. Резултатите на Exxon и Chevron обаче не отговориха на прогнозите.

„Оставаме ангажирани с изпълнението на нашата стратегия, очакваме да увеличим печалбата през това десетилетие и сме напът да осигурим силна възвращаемост за нашите акционери“, коментира Мъри Очинклос, който стана временен главен изпълнителен директор на BP след изненадващата оставка на Бърнард Луни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още