IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uniper трябва да плати 550 млн. евро глоба за ценообразуване по стар договор за LNG

Ръководството обмисля какви да бъдат следващите стъпки по казуса

10:07 | 27.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германската Uniper съобщи, че е трябва да плати санкция от 550 млн. евро по арбитражно дело, относно договор за доставка на втечнен газ от 2016 година, пише Ройтерс. От компанията не дават никакви подробности около казуса, посочвайки единствено, че делото е от 2021 година и касае ценообразуването по дългосрочен договор за доставката на втечнен газ.

Плащането по това дело ще се отрази на финансовите резултати на компанията, която беше спасена от германската държава през 2022 година. Ръководството в момента обмисля какви да бъдат следващите правни стъпки по казуса.

Uniper беше една от големите европейски жертви на газовата криза през миналата година. Компанията беше доведена почти до фалит, след като "Газпром" намали съществено доставките, а в края на годината - напълно ги преустанови. Така тя трябваше да купува газ от пазара на спот цени, за да изпълни своите ангажименти към клиентите, на които пък доставяше по договорените преди кризата цени.

През октомври от Uniper съобщиха, че през 2023 година вероятно ще запишат печалба от 4-5 млрд. евро, благодарение на стабилизирането на газовия пазар в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 27.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още