IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uniper не очаква скорошно повторение на силните печалби от тази година

Компанията разглежда своите следващи стъпки, за да може германското правителство в да се раздели с мажоритарния си дял в нея

13:39 | 31.10.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германската компания за комунални услуги Uniper SE заяви, че не очаква скоро да види повторение на тазгодишните „извънредни“ печалби, подчертаващи резкия обрат в бизнеса ѝ спрямо рекордните загуби през 2022 г.

„Този ​​резултат и перспективата са буквално невероятни и не очаквам да видим печалби от такъв мащаб през следващите няколко години, въпреки че гледаме напред с оптимизъм“, изтъква главният финансов директор Юта Донгес, цитиран от Bloomberg.

Миналата седмица Uniper заяви, че очаква коригирана печалба преди лихви и данъци до 7 млрд. евро за тази година - насоки, които според анализаторите сигнализират за възможност за ускорено възстановяване на капиталовите пазари.

Германската компания беше спасена от правителството в разгара на миналогодишната енергийна криза, след като Русия спря да доставя газ през газопровода „Северен поток“ и цените скочиха. Спасителният пакет беше един от най-големите в историята на Uniper.

Сега компанията набелязва следващите си стъпки, за да може правителството в крайна сметка да се раздели с мажоритарния си дял. Uniper наскоро изплати кредитна линия от 2 млрд. евро, отпусната от германската банка за развитие KfW, но все още не е върнала част от използвания капитал.

Групата е създадена през 2016 г. след отделяне от базираната в Есен енергийна компания Eon. Eon се е отделяла предимно от конвенционалното производство на електроенергия от въглища и газ, което се очаква да загуби значението си в хода на енергийния преход. Поради това Uniper първоначално се разглежда като вторичен бизнес. Това, което компанията взима със себе си, са изгодните договори за доставка на газ с Русия. В продължение на десетилетия компанията и нейните предшественици получават евтин газ от „Газпром", който продават на по-висока цена на общинските комунални и промишлени предприятия в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още