IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Greenpeace опитва да спре развитието на три петролни и газови полета в Норвегия

Според еколозите властите в страната не са оценили ефекта от използването на добитите суровини върху климата

13:26 | 28.11.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Greenpeace и партньорската екологична организация Nature and Youth ще настояват в съда да бъде блокирана работата по разработване на три петролни и газови находища в Северно море, пише Ройтерс. Причината, на която ще се позоват, е недостатъчната оценка по отношение на ефектите върху климата от използването на петрола.

Делото е насочено срещу полета, разработвани от Equinor и Aker, собственост на BP, чийто общ капацитет е около 875 млн. барела петролен еквивалент.

Това не е първото подобно дело на двете организации в Норвегия, припомня Ройтерс. През 2020 г. Върховният съд отхвърли техния иск за забрана за добив в Арктика, отбелязвайки, че правителството и парламента имат право да дават на концесия за проучване и добив на полета в акваторията на Норвегия. Но тогава съдиите допълниха, че властите трябва да взимат предвид и ефекта върху емисиите въглероден диоксид, когато се разработват тези участъци и когато добитите горива се изгарят.

Сега Greenpeace и Nature and Youth твърдят, че властите не са направили оценката на емисиите от изгарянето на добитите петрол и природен газ. Позицията на правителството обаче, е че няма законово изискване за такъв анализ, когато суровините ще бъдат изнасяни за други държави.

Според адвокатите на правителството разрешенията за разработване на тези полета са в пълно съзвучие със законодателството на Норвегия. Находището на Equinor в Северно море вече е в експлоатация - четири месеца предсрочно, а останалите две ще започнат да доставят суровина през 2024 г. и през 2027 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 28.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още