IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електроразпределителните дружества: Не носим вина за природните бедствия

Трите дружества уверяват, че са добре подготвени за зимата и изпълняват своите задължения

18:05 | 30.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Настъпилите тежки аварии по електроразпределителната мрежа и съоръженията бяха причинени от обстоятелства извън контрола на оператора на мрежата, се казва в позиция на "Електроразпределение Север" (ЕРП Север) по повод прекъснатото електроснабдяване в отделни части на страната, продължило в някои случаи дни наред. От "Електроразпределение Запад" допълват, че съгласно общите условия по договорите за доставка на услугата, одобрени от енергийния регулатор, не носят вина за природни бедствия, които са извън техния разумен контрол.

От "Електроразпределение Юг" също цитират общите си условия, според които неустойки се дължат само в случаите, когато преустановяването на снабдяването с електрическа енергия е по вина на компанията.

"Това изключва причини като природни бедствия, каквото наблюдавахме през изминалите почивни дни", посочват от компанията в своята позиция до медиите.

И трите дружества са категорични, че изпълняват стриктно своите лицензионни задължения, а техните екипи са работили денонощно за отстраняване на повредите. При някои от населените места дейностите по възстановяване на захранването са били забавени заради блокирани и непочистени пътища. От ЕРП Запад отбелязват и прекъсвания на мрежата на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), което също създава проблеми със захранването.

Електроразпределителните дружества са категорични, че са извършили коректно и подготовката си за зимния сезон. Без такава подготовка нямаше да можем да реагираме толкова бързо на кризата, коментират те. ЕРП Юг отбелязва, че при аварии в труднодостъпни райони използват допълнителни групи, както и високопроходима техника, специална механизация като ATV и UTV, специализирани материали и т.н.

Авариите в недостъпни планински местности, каквито имаше този уикенд, често изискват пренасяне на ръка на бетонни стълбове, проводници, материали и т.н. – дейности, които се извършват от екипите при тежките зимни условия, отчитат още дружествата.

Преди ден председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов коментира, че потребителите имат право на обезщетения при продължително прекъсване на електрозахранването (над 24 часа). Това задължение обаче отпада, ако в областта е обявено бедствено положение.

Регулаторът не носи отговорност за техническата готовност на дружествата за зимния период, а следи за изпълнението лицензионните задължения, включително и направените инвестиции, поясни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 30.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още