IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕРП дружествата дължат компенсации за липсата на ток без обявено бедствено положение в областите

Трите дружества са инвестирали над 1,23 млрд. лева в мрежата за последните шест години

16:04 | 29.11.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Електроразпределителните дружества дължат компенсации на абонатите за прекъснато електроснабдяване за повече от 24 часа, ако няма заповед на областните управители за обявяване на бедствено положение, съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Неговият коментар е по повод сигнали за прекъснато с дни електрозахранване в редица населени места след обилния снеговалеж и падналите дървета, прекъснали електропроводи.

В общите условия по договорите за доставка на електроенергия е записано, че дружествата трябва да започнат действия по отстраняване на аварии до 2 часа след инцидента в населени места и до 4 часа извън населените места. Ако захранването не е възстановено в срок от 24 часа, дружествата дължат по 30 лева еднократна компенсация на своите абонати. При по-продължителни аварии компенсацията е по 20 лева на всеки 12 часа, обясни още Иванов.

Той беше категоричен, че регулаторът е изпълнил своите задължения да контролира дейността на трите големи електроразпределителни дружества у нас, които са вменени по Закона за енергетиката.

Едно от тях например е да следят за изпълнение на инвестиционните програми. През последните два регулаторни периода (2018-2020 година и 2021-2023 година) трите дружества са вложили общо над 1,23 млрд. лева в развитие на мрежата. Само за последните три години инвестициите са 611 млн. лева. Проверките на КЕВР показват все по-пълното изпълнение на заложеното в инвестиционните програми. През 2017 година трите дружества са глобени с общо 33 млн. лева за неизпълнение на инвестиционната програма, а през следващите години санкциите започват да намаляват чувствително, каза още Иванов.

Той поясни още, че контролът за почистването на просеките и другите действия от зимната подготовка е на Министерството на енергетиката и не се съгласи с упреците, отправени към регулатора. Според Иванов тази есен ведомството не е направило редовната проверка за готовността на основните дружества за зимния период.

От КЕВР призоваха кметовете на населени места да подават сигнали за проблеми с електрозахранването, включително и лошо качество на услугата. Регулаторът също така може да се самосезира по медийни публикации, допълниха оттам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 29.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 7
zelka007
преди 4 месеца
много е тънка таксата за разпределение дето им се плаща , не стига за инвестиции и поддържане на мрежата , това първо . а второ , мокър сняг наваля по дървета с не обрулени листа , съответно ги изпочупи и прекъсна де щот можа висящи кабели ... отделно Бащицата ги прецака с две неща , , веднъж силно субсидираната цена на битовият ток , и второ не искА да въведе такса електромер ... от години се говори , че това обезпаричване ще доведе до проблеми , ам на него Му е през (цензура) в Барселона ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още