IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри държавна помощ от 120 млн. евро за „Булгаргаз“

Това е втората държавна помощ за дружеството, която ЕК одобрява

15:07 | 20.12.23 г. 4
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Европейската комисия (ЕК) одобри отпускането на 120 млн. евро държавна помощ от България в подкрепа на обществения доставчик на природен газ „Булгаргаз“ ЕАД заради войната в Украйна.

Помощта е одобрена съгласно Временната рамка за държавна помощ при кризи и преход, приета от Комисията на 9 март и изменена на 20 ноември тази година.

Помощта ще бъде под формата на гаранции по нови заеми в размер до 120 млн. евро, отпуснати на „Булгаргаз“. Целта е да се преодолее недостигът на ликвидност заради войната в Украйна, пред който е изправено дружеството.

Комисията е установила, че българската мярка е в съответствие с условията, определени във Временната рамка при кризи и преход, и че са спазени приложимите правила за натрупване, уточняват от пресслужбата на ЕК.

По-конкретно правилата предвиждат гаранциите да се предоставят по нови заеми, натрупаният размер на заема, покрит от гаранциите по мярката, да не надвишава нуждите от ликвидност на дружеството за следващите шест месеца, както и държавата да може да гарантира до 90% от главницата на заема с максимален матуритет до шест години. Гаранциите трябва да бъдат предоставени не по-късно от 31 декември 2023 г.

Това е втората държавна помощ за дружеството, която ЕК одобрява. През октомври Еврокомисията одобри държавна помощ за "Булгаргаз" от 400 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 20.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 4 месеца
Докога ще ги дундуркаме тези държавни монополни структури... крайно време е да се даде по-голямо поле за изява на частните компании, а не само да се толерират държавните... хайде стига с този двоен стандарт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Tikva007
преди 4 месеца
Можем само да разчитаме на въображението си за размерите на държавната помощ, която одобрява ЕК ежемесечно за газовите оператори в Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Tikva007
преди 4 месеца
*ЕК одобри държавна помощ от 120 млн. евро за Булгаргаз. Целта е да се преодолее недостигът на ликвидност заради войната в Украйна, пред който е изправено дружеството. Това е втората държавна помощ за дружеството, която ЕК одобрява. През октомври Еврокомисията одобри държавнапомощ за "Булгаргаз" от 400 млн. евро.* - Да разбираме, че до *недостига на ликвидност* на *Булгаргаз* от 520 млн. Евро в рамките на два месеца се е стигнало след замяната на скъпия руски газ с евтин азерски и LNG?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още