IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Роснефт" ще обсъди в Берлин продажбата на германските си активи

Не се очаква конкретно решение в петък, съобщава източник на Ройтерс

16:04 | 21.12.23 г.
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Представители на "Роснефт" ще пътуват до Берлин в петък, за да обсъдят с представители на правителството евентуална продажба на германските активи на руския петролен гигант, както и други възможности, съобщи Ройтерс, като се позова на анонимен източник, запознат с въпроса.

Срещата е първата по рода си, след като Берлин постави под държавен контрол местните подразделения на руската компания, които притежават 54,17% от рафинерията PCK Schwedt, като запази "Роснефт" като юридически собственик на дела, но го лиши от възможността да упражнява контрол.

Новината излиза една седмица след като Shell обяви продажбата на своя дял от 37,5% в рафинерията, която доставя по-голямата част от горивото на Берлин, на британската Prax Group и след като "Роснефт" заведе дело във Федералния конституционен съд на Германия заради казуса.

Продажбата на дела на "Роснефт" е един от вариантите, които ще бъдат обсъдени на срещата с Филип Щайнберг, ръководител на звеното за икономическа стабилизация и енергийна сигурност в икономическото министерство, казва източникът на Ройтерс.

"Това ще бъде размяна на позиции за възможностите и... със сигурност няма да има конкретно решение в петък", добавя източникът.

Говорител на министерството на икономиката е отказал коментар. От "Роснефт" също не са отговорили веднага на запитване за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 21.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още