IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Big Oil започват 2024 г., подсилени от консолидацията на сектора в САЩ

Консолидацията ще има странични ефекти върху обслужващите петролни находища и операторите на тръбопроводи

21:42 | 26.12.23 г.
Снимка: Carlos Garcia Granthon/Fotoholica Press/LightRocket via Getty Images
Снимка: Carlos Garcia Granthon/Fotoholica Press/LightRocket via Getty Images

През 2023 г. петролната и газовата промишленост в САЩ се хвърли към покупки на стойност 250 млрд. долара, възползвайки се от високите цени на акциите на компаниите, за да си осигури резерви с по-ниски разходи и да се подготви за следващото сътресение в индустрия, която вероятно ще претърпи дори по-голяма консолидация, пише Ройтерс.

Ръстът в търсенето на петрол, след като световните икономики се отърсиха от спада вследствие на пандемията, разпали ентусиазма на купувачите. Exxon Mobil, Chevron Corp и Occidental Petroleum осъществиха придобивания на обща стойност 135 млрд. долара през 2023 г. ConocoPhillips завърши две големи сделки през последните две години.

Голямата награда в това отношение е най-голямото находище на шистов петрол в САЩ – Пермския басейн в западен Тексас и Ню Мексико. Сега четирите компании са в позиция да контролират около 58% от бъдещото производство там.

Всяка цели да добива най-малко 1 млн. барела на ден от петролното поле, което се очаква да произвежда 7 млн. барела на ден до края на 2027 г.

А на хоризонта се задават още сделки. Три четвърти от мениджърите на енергийни компании, анкетирани през декември от Федералния резерв в Далас, очакват да има още петролни сделки на стойност 50 млрд. долара или повече през следващите две години.

Endeavor Energy Partners, която е най-големият частен шистов производител в Пермския басейн, проучва продажба, която би могла допълнително да концентрира добива на шистов петрол в САЩ.

„Консолидацията активно променя пейзажа“, казва Райън Дюман, директор на изследванията по петролния добив в САЩ в енергийната консултантска компания Wood Mackenzie. „Няколко избрани компании ще определят дали растежът (на производството) ще бъде силен, по-стабилен или някъде по средата“.

Консолидацията ще има странични ефекти върху обслужващите петролни находища и операторите на тръбопроводи. Компаниите, които осигуряват сондиране, хидравлично разбиване и пясък и транспортират петрол и газ до пазара, навлизат в епоха на по-малко клиенти, които имат повече власт над ценообразуването.

„Консолидацията е добра за производителите, но изобщо не помага на обслужващите компании. Тя ще намали маржовете им, тъй като съществуващите договори се предоговарят“, казва изпълнителен директор на американски производител на петрол, поискал анонимност, тъй като не е упълномощен да говори публично.

Операторите на тръбопроводи са изправени пред собствена вълна на консолидация с по-малко нови петролопроводни и газови тръби, които се одобряват и строят, казва Роб Уилсън от експертите по тръбопроводи East Daley Analytics.

Разширяването на съществуващите линии извън Пермския басейн ще осигури известно облекчение, но до средата на 2025 г. капацитетът на тръбопровода от там ще бъде пълен на 90%, изчислява East Daley.

Последните придобивания илюстрират стремежа на петролните компании към неизползвани и евтини запаси от нефт и газ.

Сред големите сделки през 2023 г. беше офертата на Exxon за 59,5 млрд. долара към Pioneer Natural Resources и покупката на Denbury за 4,9 млрд. долара. Chevron предложи 53 млрд. долара за Hess и купи петролния конкурент PDC Energy за 6,2 млрд. долара. Occidental ще плати 12 млрд. долара за CrownRock.

Подкрепени от силните цени на акциите им, повечето от големите придобивания през годината бяха замени на акции, а не големите разходи, които биха застрашили балансите на купувачите, ако цените на петрола спаднат, както се случи през 2016 и 2020 г. Exxon например държи около 33 млрд. долара в брой, над шест пъти повече от сумата, която притежаваше преди четири години.

Андре Ган, партньор в адвокатската кантора Wong & Partners и експерт по сливания и придобивания, казва, че изкопаемите горива отново привличат нови инвестиции.

Повишаващите се лихви през 2023 г. направиха плащането за придобивания с акции по-привлекателно за инвеститорите, отколкото финансирането на нови проекти за възобновяема енергия с пари. Офшорните вятърни проекти в САЩ и Франция бяха отменени поради нарастващите лихви и разходите по веригата за доставки.

Производителите признават още, че преминаването на САЩ към възобновяеми горива, електрически превозни средства и по-голяма енергийна ефективност ще намали потреблението на изкопаеми горива и ще притисне компаниите с високи производствени разходи.

Търсенето на петрол в световен мащаб се повиши с около 2,3 млн. барела на ден през всяка от последните две години до 101,7 млн. барела на ден. Това увеличение затегна глобалните запаси, помагайки за укрепване на цените, тъй като ОПЕК и съюзниците поддържаха производството ограничено.

Wood Mackenzie очаква добивът на петрол да нараства средно с около 250 хил. барела на ден през следващите пет години, наполовина от нивото от предходните пет години, тъй като големите петролни компании се фокусират върху увеличаването на паричния поток, а не върху производството. Бавният растеж помага на компаниите с неизползвани резерви да контролират разходите и да увеличат маржовете.

Консолидацията накара американските антитръстови регулатори да поискат от Exxon и Chevron допълнителна информация за покупките им, отлагайки затварянето на сделки. И двете компании прогнозират, че ще получат одобрение, посочвайки размера на петролния пазар в САЩ и агресивните малки конкуренти като признаци, че конкуренцията ще остане силна.

Появата на по-малко, но по-големи производители на петрол, съсредоточени върху удължаването на дълголетието на бизнеса си с изкопаеми горива, може да засили напрежението между компаниите и правителствата, даващи приоритет на преминаването към чисти енергийни източници.

Междувременно се очаква световните цени на петрола да бъдат до голяма степен стабилни през 2024 г., след като достигнаха средно около 83 долара за барел през 2023 г., намалявайки спрямо 99 долара през миналата година. Анализаторите очакват петролът през 2024 г. да се търгува между 70 и 90 долара за барел, което е над средното ниво от 64 долара за барел през 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 26.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още