IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо улавянето на въглерод е решението на Big Oil за борба с климатичните промени?

Проучване показва, че технологията се използва от някои петролни компании като поредната маркетингова манипулация, свързана с усилията за декарбонизация

16:39 | 27.11.23 г. 5
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Султан Ахмед ал-Джабер ще ръководи предстоящата среща на върха на ООН за климата в Дубай, известна като COP28. Той е главен изпълнителен директор на Националната петролна компания на Абу Даби (ADNOC). Наскоро ал-Джабер каза, че „трябва да променим курса, за да се справим с изменението на климата“ - позната мантра за индустрията на изкопаемите горива, която изразява солидарност с целите за въглеродна неутралност, пише Bloomberg.

Технологията за улавяне на въглерод отдавна е предпочитано решение в индустрията. Но инвестициите на Big Oil (най-големите петролни компании в света – бел. ред.) в това решение се случват бавно и до голяма степен са насочени към подпомагане на производството на повече изкопаеми горива.

В минидокументалния филм Carbon Capture's Reality Check, Bloomberg Originals изследва потенциала на технологията, нейните недостатъци и защо гигантите, работещи с изкопаеми горива, я подкрепят. 

Според Международната агенция по енергетика (МАЕ), ако светът иска да постигне пълно зануляване на въглеродните емисии до 2050 г., до края на това десетилетие ще е необходимо 30 пъти повече улавяне на въглероден диоксид. Междувременно през 2022 г. технологията е уловила само 0,1% от глобалните емисии.

Разочароващото внедряване на улавянето на въглерод е глобално. Големи и скъпи проекти от Австралия до Северна Америка не оправдаха очакванията. Разследване на Bloomberg Green разкрива, че Century, инсталация за улавяне на въглероден диоксид в Тексас, построена от Occidental Petroleum Corp., никога не е работила с повече от една трета от капацитета си. Проблемът не е в технологиите, а по-скоро в икономиката. Работата на инсталацията е обвързана с цените на природния газ: когато цените на суровините спаднаха, Occidental продаде инсталацията.

В Carbon Capture's Reality Check Bloomberg показва защо начинът, по който се улавя въглерод, е от първостепенно значение за противоречието. Ако съоръженията за улавяне се изграждат само за да ги използват компаниите за изкопаеми горива като смазка за съживяване на остарели сонди, това ще противоречи на прехода към възобновяема енергия.

Има обаче и компании, които подхождат по друг начин към улавянето на въглерод. Стартъп, който се бори с изменението на климата чрез разпръскване на натрошени камъни върху земеделска земя, успешно отстрани първите си тонове въглероден диоксид от атмосферата. Eion внедрява своята техника в търговската мрежа от осем месеца във ферми в Мисисипи и Илинойс. Компанията казва, че тези тестове са ѝ позволили да премахне приблизително 50 тона въглерод.

Гръбнакът на технологията за отстраняване на въглерод на Eion – наречена подобрено изветряне на скалите (ERW) – е минералът оливин, магнезиево-железен силикат, който се добива, смила и разпръсква из земеделските земи. Докато този минерал се разтваря, възникват поредица от химични реакции, които улавят CO2, докато се движи през почвата. Този въглерод в крайна сметка си проправя път през водните пътища към океана, където остава постоянно заключен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 27.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
aldy
преди 5 месеца
Да де, ама СО2 няма нищо общо със слънчевата активност, нито с периодичността в промените на земната орбита. Та по този Остап Бендеровски начин ще ръсят все по-големи мангизи и ще отчитат, че не са достатъчви (за какво, те си знаят). А аз си мисля за яка гьостерица неокастрена. Защото ето какви са били глобалните температури в последните 5000 години === https://armstrongeconomics.com/wp-content/uploads/2020/01/Global-Temperature-2500BC-2015.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
aldy
преди 5 месеца
Да де, ама СО2 няма нищо общо със слънчевата активност, нито с периодичността в промените на земната орбита. Та по този Остап Бендеровски начин ще ръсят все по-големи мангизи и ще отчитат, че не са достатъчви (за какво, те си знаят). А аз си мисля за яка гьостерица неокастрена. Защото ето какви са били глобалните температури в последните 5000 години === https://***.armstrongeconomics.com/wp-content/uploads/2020/01/Global-Temperature-2500BC-2015.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Tikva007
преди 5 месеца
*Големи и скъпи проекти от Австралия до Северна Америка не оправдаха очакванията.* - не са били достатъчно големи и скъпи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
evlogi
преди 5 месеца
Еми досега стотици милиарди, че вероятно и трилиони в световен мащаб, бяха насочени в други подходи, които имат по-скоро пренебрежим ефект.Може би ако бяха инвестирани в подпомагане на проекти за извличане на со2 от атмосферата, резултатът щеше да е по-сериозен.Но няма как да го разберем, тъй като зелените екстремисти отхвърлят този подход.Щял да запази използването на изкопаеми горива.Което ме навежда на мисълта, че на тях не им пречи со2, а ги дразни сегашната цивилизация..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още