IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада ще насърчава проекти за улавяне на въглерод

Субсидиите се бавят от месеци, а инвестициите, които секторът вече привлече, са под въпрос

21:47 | 20.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Канада планира субсидии вразмер на 20 млрд. долара в проекти за улавяне на въглерод и нисковъглеродни продукти, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Правителствената подкрепа за сектора се бави от месеци, а още през септември от индустрията предупредиха, че под риск са инвестиции в размер на 50 млрд. канадски долара (36 млрд. щатски долара).

Очакванията са финансовият министър Кристина Фрийланд да обяви данъчни облекчения за нисковъглеродните проекти по време на представянето на широк пакет от мерки пред местния парламент. Те са насочени основно към информационните и комуникационните технологии, които премиерът Джъстин Трюдо смята за подпомагащи енергийния преход.

Канада изостава от САЩ по отношение на стимулите, сочени като необходими за насърчаване на нови, нисковъглеродни технологии. Вашингтон предлага огромни стимули за чисти технологични компании, съгласно Закона за намаляване на инфлацията на САЩ, повече от година. Нормативният акт беше одобрен през август 2022 година като опит за стимулиране на икономиката на стойност 430 млрд. долара.

Преходът към нисковъглеродна икономика е в основата на икономическата политика на премиера Джъстин Трюдо, припомня още Ройтерс. От Министерството на финансите на страната отказва коментар по данъчните предложения преди да бъдат публично представени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 20.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още