IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите ВЕИ инсталации отчитат рекорд в Германия през 2023 г.

През миналата година има бум на соларните панели, инсталирани на жилищни сгради

11:53 | 03.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Новите зелени енергийни инсталации в Германия записват рекорди през 2023 година, но само соларните централи се увеличават спрямо плановете на правителството, пише Ройтерс. През миналата година новите фотоволтаични инсталации в страната се увеличават с 85% на годишна база и основната заслуга за това са покривните панели.

Капацитетът на новите соларни инсталации в Германия е 14 гигавата, като половината от тях са покривни (ръст от 135%), сочи статистиката на соларната асоциация BSW.

Вятърните централи обаче са в застой, какъвто се наблюдава и в други части на двета. В САЩ например офшорните вятърни паркове изпратиха трудна 2023 година, като има и замразени проекти заради липсата на средства, включително и на европейските гиганти Orsted, Equinor и BP.

Надеждите са, че през следващата година тези проекти ще бъдат възродени, разчитайки на търгове за доставка на енергия в няколко щата, включително и Масачузетс и Кънектикът.

В Германия също очакват бурното развитие на зелената енергия да продължи, благодарение на очакванията за намаляване на бюрокрацията в сектора. Целите на Берлин са 80% от потребяваната енергия да бъде покрита от възобновяеми енергийни източници до 2030 г. През 2023 година делът на зелената енергия е 52%.

През миналата година имаше търгове за изграждане на 6,4 гигавата нови вятърни мощности, които все още не са реализирани изцяло. Правителствената цел за миналата година за вятърните паркове беше 10 гигавата на сушата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 03.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още