IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Капацитетът за съхранение на енергия в САЩ вероятно ще се удвои през 2024 г.

Проекти за соларна и вятърна енергия в Калифорния и Тексас ще изискват увеличаване на батериите

08:50 | 10.01.24 г. 2
Снимка: Andre Malerba/Bloomberg
Снимка: Andre Malerba/Bloomberg

Ако всички заявки за изграждане на съоръжения за съхранение на енергия в САЩ бъдат изпълнени, капацитетът им ще се повиши с 89% към края на 2024 година, изчислява американската Администрация за енергийна информация (EIA), цитирана от Ройтерс.

Към края на 2023 година батериите, които са ключов елемент от зелената енергийна мрежа, са с капацитет от почти 16 гигаватчаса. Очакванията са през настоящата година увеличение с още 15 гигаватчаса до малко над 30 гигаватчаса.

Плановете за увеличаването на производството на соларна и вятърна енергия в Калифорния и Тексас изискват разширяване на капацитета за съхранение на енергия. Именно тези два щата са сред лидерите в страната по отношение на съхранението на енергия - в момента инсталираните мощности са с капацитет от 7,3 гигаватчаса в Калифорния и с 3,2 гигаватчаса в Тексас.

Местните власти в Тексас коментираха, че очакват капацитетът за съхранение да се повиши до 4,5 гигаватчаса към юли 2024 година.

Ройтерс отбелязва, че изграждането на батерии отнема между 12 и 18 месеца, средно около шест месеца повече от планираното. Причината за това са продължаващите проблеми във веригите на доставките, които затрудняват големите проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 10.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
Tikva007
преди 3 месеца
Страхотна статия за илюстрация на реалностите в зеленопромишления комплекс - в най-богатата държава по земните кълбета, откъдето се размаза зеленият хайвер по света и у нас, технологичният лидер САЩ, за годините кървава битка с климата, е инсталирал 16 ГВт/ч батерии, което е производството на 1 блок на АЕЦ за 16 часа. Толкоз! Сега ще пънат мускули да го удвоят. И от тези 16 ГВт/ч. 10 са в двата най-слънчеви и духовити щата, където би трябвало да е Елдорадо за ВЕИ. Зелен, зелев тарама хайвер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още