IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелената енергия е във възход в Австралия

Въпреки "позеленяването" на енергийния сектор въглеродният отпечатък на Зеления континент расте заради износа на енергоресурси

22:30 | 19.01.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Зелената енергия е във възход в Австралия - през 2023 година делът на възобновяемите енергийни източници е 38% в микса, пише Ройтерс. Производството на соларните централи е рекордно - 41,4 тераватчаса, както и на вятърните турбини (30,1 тераватчаса), докато при водните централи има лек спад, но като цяло зелените централи са произвели рекордните 87 тераватчаса.

Въглищните централи са произвели 123 тераватчаса, което е най-ниското ниво от години, а производството на газовите централи намалява под 20 тераватчаса за първи път от 2000 година насам.

В резултат на навлизането на зелената енергия емисиите въглероден диоксид на Австралия намаляват до 128 млн. тона, което е с 25% под нивото от 2015 година. Но в същото време въглеродният отпечатък на Зеления континент се увеличава - страната е вторият по големина износител на въглища и втечнен газ в света.

Според данни от 2022 година Австралия е трата по показател въглеродни емисии на човек от населението. На първо място са Катар (37,6 тона) и Саудитска Арабия (18,2 тона). Емисиите на Австралия се изчисляват на 15 тона, тоест значително под лидера, но и три пъти повече спрямо средното в световен мащаб - 4,7 тона.

Австралийската икономика (14-та в света по данни на Международния валутен фонд) остава силно зависима от приходите от износа на енергоресурси. 90% от термалните въглища и 76% от природния газ, добивани в страната, отиват за износ, допълва Ройтерс.

По данни на австралийската статистика 30 хил. души са заети в добива на въглища в Австралия и около 17 хил. - в добива на газ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 19.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 3
data
преди 3 месеца
До: evlogiАз на това му викам - да си знаеш сметката . Евтинкото за нашата икономика , другите да се оправят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
evlogi
преди 3 месеца
Тези и те същите като Норвегия...Много сме зелени в нашия двор, кюмюра и газът го даваме, сори, продаваме де, на комшиите, че те са безсъвестни типове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още