IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на важни суровини на Австралия ще се изравни по стойност с този на въглищата до 2028 г.

Очаква се годишните приходи на Австралия от износ на топлинни въглища, използвани в електроцентралите, да паднат до една трета от настоящите нива

22:15 | 03.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Приходите от австралийския износ на стратегически важни минерали като литий и никел почти ще се изравнят с износа на въглища до 2028 г., докато глобеният енергиен преход набира инерция, съобщава Ройтерс, цитирайки правителствено съобщение относно актуализирана петгодишна перспектива.

Индустриалното министерство на Австралия, което прогнозира още една рекордна година на приходи от износ на изкопаеми суровини, заяви, че глобалното търсене на въглища е преминало своя връх, докато търсенето на минерали като литий, никел, мед и редкоземни елементи се очаква да се ускори значително.

„Литият и неблагородните метали ще генерират почти толкова приходи от износ, колкото всички видове въглища до 2027-28 г.“, се посочва в тримесечния отчет от март, който предоставя актуализираната перспектива.

Очаква се годишните приходи на Австралия от износ на топлинни въглища, използвани в електроцентралите, да паднат до една трета от настоящите нива до около 19 млрд. австралийски долара (12,67 млрд. долара) в реално изражение до 2027-28 г.

По същия начин приходите от износ на въглища за производство на стомана ще намалеят наполовина през следващите пет години до 30 млрд. австралийски долара, посочва правителството.

Междувременно нарастващото търсене на литий ще повиши стойността на износа на суровината до 19 млрд. австралийски долара през текущата фискална година, приключваща на 30 юни, от 5 млрд. австралийски долара година по-рано.

Годишният износ на мед, алуминиев оксид, литий и никел ще достигне 49 млрд. австралийски долара до 2027-28 г. Ведомството не предоставя разбивка на други стратегически важни минерали като кобалт и редкоземни елементи.

Като цяло общият износ на ресурси и енергия на страната се очаква да достигне нов рекорд от 464 млрд. австралийски долара през тази финансова година, след като цените на енергията скочиха заради войната в Украйна. Миналата година износът достигна рекордните 421,6 млрд. австралийски долара.

Очаква се цените и приходите да се нормализират през следващите години, но износът на ресурси ще остане основен доход за страната, добавят от правителството, като се прогнозира приходи от около 289 млрд. австралийски долара в реално изражение до 2027-28 г.

Търсенето от страна на Китай на желязната руда, която носи най-големи приходи на Австралия от износа ѝ, се очаква да расте с по-бърз темп от прогнозираното по-рано, въпреки че ще остане под 119-те милиарда австралийски долара, наблюдавани през миналата фискална година на фона на свързаните с COVID-19 прекъсвания на доставките.

Индустриалното министерство повиши прогнозата си за приходите от желязна руда с 8 млрд. австралийски долара до 97 млрд. австралийски долара през текущата финансова година поради задържаното търсене, тъй като най-големият търговски партньор на Австралия отваря отново икономиката си след миналогодишните ограничения заради коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 03.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още