IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зависимата от газа Европа заменя един енергиен риск с друг

Доставките на американски газ, въпреки че изглеждат много по-сигурни от руското гориво, все пак могат да бъдат повлияни от политическите развития в САЩ

17:50 | 27.01.24 г. 16
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският LNG беше естественият избор за запълване на празнината. Относителната географска близост означава спестявания за търговците, изпращащи американски товари в Европа вместо в Азия; заможният регион също има по-голяма покупателна способност, за да привлече скъпите пратки. Също така работи в полза на американския газ: неговите договори почти винаги са написани като „гъвкави дестинации“, което означава, че на търговците е разрешено да отклоняват танкери, ако е необходимо, когато цената е подходяща. Те дори могат да анулират пратки, ако търсенето внезапно се срине. Вносът на втечнен газ в ЕС нарасна с 60% през 2022 г., а изобилното гориво от дългогодишния политически съюзник на Европа има най-големият принос досега.

„Пътувах по целия свят, особено в Европа, и посланието, което винаги чувам, е: „Ура за американските производители на втечнен природен газ“, изтъква през октомври помощник-държавният секретар на САЩ по енергийните ресурси Джефри Паят на Северноамериканския газов форум във Вашингтон.

Тази динамика обаче може да се промени на фона на последните събития по темата в Белия дом.  След като Русия нахлу в Украйна, администрацията на Байдън пое ангажимент към ЕС бързо да преразглежда заявленията за всякакви нови възможности за износ, посочва в петък Фред Хътчисън, президент и главен изпълнителен директор на LNG Allies.

Твърде рано е да се каже дали прегледът от САЩ ще принуди компании да оттеглят плановете си за постоянно; ако бъде преизбран, Байдън може отново да позволи на процеса да продължи, след като си осигури поста за още четири години.

„Това може да е пауза за политическите цели, за да се успокои базата на Байдън в навечерието на изборите. Или може да е по-дълго спиране на издаването на разрешителни, което намалява шансовете тези терминали да бъдат одобрени в по-дългосрочен план“, коментира газовият анализатор на Energy Aspects Дейвид Седуски. Ако вместо това републиканец, като Доналд Тръмп, спечели изборите, регулаторното прекъсване „почти със сигурност ще бъде отменено“ в началото на 2025 г., добавя той.

Но дори победата на Тръмп не би била сигурен знак, че така наречените „ молекули на свободата “ на страната ще продължат да текат към Европа. По време на престоя си в Белия дом Тръмп демонстрира желание да използва тактики на търговска война, за да прокара политиките си, особено срещу Китай, и няма гаранция, че ЕС ще остане настрана от мерника му. Дори ако забавянето на издаването на разрешителни в крайна сметка се окаже просто краткотраен проблем, това все още е оглушителен сигнал за събуждане за европейските купувачи, че американският газ не може да избегне политиката на САЩ.

Европейската комисия (ЕК) не е загрижена за нарастващата зависимост от американския втечнен газ, защото няма същите нива на политически рискове, както при Русия, изтъква високопоставен служител на ЕС, който не е упълномощен да говори публично.

САЩ са отговорни за близо половината доставки на втечнен газ за Европа през 2023 г. Източник: Bloomberg САЩ са отговорни за близо половината доставки на втечнен газ за Европа през 2023 г. Източник: Bloomberg

Но други виждат потенциални предизвикателства в бъдеще. Нарастващата зависимост от американския газ създава „риск от концентрация“ за индустрията, казва Джонти Шепърд, вицепрезидент на глобалната търговия с LNG в BP Plc. „Индустрията като цяло ще трябва да се научи как да се справя с това“.

Все пак Европа не седи със скръстени ръце. Регионът започна да подписва някои по-дългосрочни договори за втечнен газ, включително сделки с Катар, които се простират до 2052 г. Мозамбик, Нигерия, Азербайджан и Норвегия също се насочват към доходоносния европейски пазар на газ, като помагат за диверсификация на доставките в Европа.

Но експертите предупреждават, че регионът остава твърде зависим от американския газ, като европейските компании започват да усещат осезаемите ефекти. Химическата промишленост на Германия, например, която генерира около 230 млрд. евро приходи от продажби миналата година, е затънала в дълбока рецесия, отчасти предизвикана от загубата на евтиния руски газ, ключова суровина за торове и източник на енергия за тежката промишленост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 27.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 36 rate down comment 15
dean.jordanov
преди 4 месеца
До: Скъсана_Ушанкане знам на какви американски наркотици си. В момента България получава руска газ, ребрандирана като "азерска". ние нямаме нищо общо "все още" с американските танкери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 45
Скъсана_Ушанка
преди 4 месеца
До: Fart Тия глупости си ги дрънкай на слабоумните другарчета, които нямат акъл да видят, че сега газа в България е 2 ПЪТИ по-евтин от "евтиния" москалски газ от 2022.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 39 rate down comment 12
aldy
преди 4 месеца
Доставките на американски газ, въпреки че изглеждат много по-сигурни от руското гориво === Че какво по-сигурно от газопроводи и дългосрочни договори за доставка, вместо танкери от 10 000 км? Или новото РабДело има предвид, че Бай Гън като рече, може да ги гръмне по всяко време?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 14
aldy
преди 4 месеца
Хитрата сврака (по-точно зависимата сврака) с двата крака в капана. ФАЩ ликвидираха ФРГ като конкурент, като на всичкото отгоре прибраха при себе си някои големи немски компании. А сега Шолц се пери, че щели да воюват с Русия. Сигурно щото им спря газа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 19
wart
преди 4 месеца
Европа получаваше евтиният Руски газ от 1968 година от Съветският съюз по точно сключен дългосрочен договор с ФРГ до преди 2 години когато Джо взриви двата газопровода. От тогава Европа получава от Америка на цена 4-5 пъти по висока от Америка за вътрешният им пазар само разликата която Европа е платила за енергийнит ресурси е около 850 милиарда Евро.( става въпрос за две години и полвина ) . Сега въпреки скъпият газ има вероятност да загубят и това не само ,че е скъп но и го няма. Не е пр
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още