IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газът в Европа поевтиня под 30 евро за мегаватчас за първи път от май 2021 г.

Пълните газохранилища и свитото потребление позволяват спокойствие на газовите пазари

15:24 | 15.01.24 г. 6
Газът в Европа поевтиня под 30 евро за мегаватчас за първи път от май 2021 г.

Цената на природния газ в Европа в последните седмици нетрадиционно за този сезон се движи надолу, като в обедната сесия на нидерландската газова борса TTF падна под нивото от 30 евро за мегаватчас за първи път от май 2021 година. Спрямо края на миналата седмица в сектора ден напред цената на природния газ намалява с почти 8% до 29,55 евро за мегаватчас*.

Тенденцията е изненадваща на фона на ниските температури в Европа и очакваната нова студена вълна в следващите дни. Освен това Катар преустанови доставките на втечнен газ през Червено море заради ударите по позиции на хутите в Йемен и растящото напрежение в региона.

Катар, заедно със САЩ, е основен доставчик на втечнен газ за Европа. Страните от ЕС разчитат още и на тръбен газ от Норвегия, Азербайджан и Северна Африка.

Газовите пазари обаче са добре "заредени", а и нивото на резервите в газохранилищата е рекордно високо за това време на годината - почти 80%, въпреки че повечето държави черпят от резервите си, според данните на Gas Infrastructure Europe (GIE) към 14 януари.

Според статистиката българското газохранилище в Чирен е пълно до 78,3% от капацитета си. От "Булгаргаз" за първи път от дълго време започнаха да ползват от този газ през декември 2023 г.

В най-голямата европейска икономика Германия газохранилищата са запълнени до почти 84% от капацитета си, а в Швеция, където температурите паднаха до -30°С, са пълни до 93%.

Пълните газохранилища са една от основните причините за спокойствието на търговците в последните месеци. Европа успя да задържи до последно резервите си, използвайки суровината, нагнетена от европейски търговци в украинските газохранилища, като буфер при първата студена вълна през декември.

Другата причина за ниските цени е все още свитото потребление на природен газ в последните месеци. По време на газовата криза през 2022 г. много от потребителите намериха алтернативи и засега възстановяването на търсенето не е толкова рязко. Статистиката показва, че германската икономика се свива през 2023 г., макар и отново да избягва рецесията. Перспективите за 2024 г. обаче не са оптимистични на този етап.

* Информацията е актуална към 15:10 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 15.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
doba
преди 3 месеца
Как вървят сметките на Топлофикация? Може ли да сподели ня***КОЙ, който ползва услугите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
andy
преди 3 месеца
"Пълните газохранилища и свитото потребление" по средата на студена зима. Работата е ясна - на умираща икономика и обедняващи хора, не им е нужен газ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
xapoznai
преди 3 месеца
З-з-з-з-з-замръзваме!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 7
zelka007
преди 3 месеца
прав е бил зануленият детеубиец от бункера под кремля , да си гръмне тръбите ... нема кво да се занимава да предлага на пазара скъпоценната си газчица , добита с къртовски труд на цени под справедливите ... !! ... затова си я горят на портовая , а остатъка го шитка на поднебесната кинкалерия на 3000 евра за илядо ... разграбват го кат топъл хлеб ... альошата си заминава !! антиваксърете-газовици , ще правите ли сценки с риване и cрaне кат започнат да махат остатъците от паметника ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още