IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР утвърди цена на газа от малко над 71 лева за мегаватчас за февруари

43% от микса на "Булгаргаз" се формира от газа от Азербайджан

15:38 | 01.02.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Общественият доставчик "Булгаргаз" ще продава природния газ на своите клиенти при цена от 71,08 лева за мегаватчас от 1 февруари, става ясно от съобщение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Регулаторът утвърди ценовото заявление на газовата компания, с което цената на суровината намалява с 8,4% спрямо нивата през януари.

През този месец "Булгаргаз" осигурява доставките от три източника - по дългосрочния договор с Азербайджан, който формира над 43% от микса, по договор за доставка на втечнен газ и от газохранилището "Чирен".

От заявлението на "Булгаргаз", внесено в КЕВР в средата на януари, е видно, че за февруари има предвидена доставка на газ от Total Energies, която ще бъде реализирана през терминалите в Турция.

Компанията ще черпи газ и от газохранилището, възползвайки се от благоприятните условия на нидерландската борса TTF, за да балансира по-високата цена на газа в газохранилището. Цената на газа в сегмента "в рамките на деня" в момента се движи около 29-30 евро за мегаватчас. По-голямата част от газа в "Чирен" беше нагнетена през есента на 2022 година, когато цените в Европа бяха рекордни - в България достигаха 350 лева за мегаватчас през септември. 

По данните на Gas Infrastructure Europe към края на януари българското газохранилище е пълно до 68,6% от капацитета си, което е високо ниво за това време на годината. Традиционно европейските газохранилища се нагнетяват през лятото, когато потреблението намалява, а съответно и цената е най-ниска.

Заради високата цена почти всички държави в ЕС използваха много пестеливо резервите си през миналата зима. Това обаче намали разходите за нагнетяване през 2023 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
dnp_m
преди 2 месеца
Този газ как не свърши. 400 милн м3. 2 години се ползва. Аман от лъжи. В Европа 60 лева у нас 71 лева- 20 % разлика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още