fallback

Дронове налагат частично "ембарго" на износа на руски горива през януари

Непланирани ремонтни дейности заради инциденти спряха работата на руски рафинерии, сочат данните на Министерството на енергетиката

13:28 | 02.02.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Заради непланирани ремонтни дейности в рафинерии, причинени от удари с дронове, износът на горива от Русия намалява през януари, сочат данни на Министерството на енергетиката на Русия. Това е особено видно при автомобилните бензини, чийто износ на годишна база намалява с 37%. По отношение на дизела има свиване с 23%.

Москва забрани износа на горива в края на септември 2023 година заради недостиг и спекула на вътрешния пазар. Забраната беше предшествана от орязани субсидии за петролните компании, които трябва да предлагат горивото при преференциални цени на вътрешния пазар и много от компаниите решиха да направят планови ремонти на рафинериите си. В периода януари - септември руското правителство отпусна 1 трилион рубли  (над 11 млрд. долара) за насърчаване на продажбите на горива на вътрешния пазар.

В крайна сметка забраната за износ на горива беше вдигната през октомври, след като пазарите се стабилизираха, като някои ограничения, особено за т.нар. "зимен" дизел, останаха.

От началото на годината обаче енергийната инфраструктура - петролни и газови терминали, както и големи рафинерии в Русия, се оказа под засилен обстрел на дронове. За първи път украински дрон достигна до Санкт Петербург, поразявайки няколко съоръжения в региона.

В отчета на енергийното министерство на Русия се отбелязва спрялата работа на терминал в пристанището Уст-Луга, както и на рафинериите в Туапсе (на брега на Черно море) и в Уст-Луга. Тези съоръжения са насочени основно към експорт, допълват още от ведомството.

Вицепремиерът Александър Новак съобщи в края на януари и за инцидент в рафинерията "Норси" в Нижний Новгород, която е собственост на "Лукойл". Без да уточнява причината той коментира, че ремонтните работи ще продължат най-малко месец.

За да бъде преодолян този проблем, от Министерството на енергетиката е поръчало увеличаване на производството на горива, както и ограничаване на износа на автомобилни бензини. Доставките на вътрешния пазар на бензини се увеличават със 7%, а на дизела - със 17%.

Не е ясно колко време ще отнеме възстановяването на работата на рафинериите, а съответно и на износа. Според Новак ремонтът на "Норси" ще отнеме поне месец- месец и половина.

Страните от ЕС не внасят руски горива от февруари 2023 година. Част от доставките за трети страни от Русия обаче се пренасочва към Европа, сочат анализи на наблюдатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:29 | 02.02.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още