IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може да се пристъпи към смяната и на още един хидрогенератор на ПАВЕЦ "Чаира"

До края на годината вероятно ще заработи един от хидроагрегатите на централата

17:10 | 14.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

В Министерството на енергетиката оценяват като неприемлив от гледна точка на сроковете графика на Toshiba относно планираните ремонтни работи на хидроагрегат 1 на ПАВЕЦ "Чаира", стана ясно от изслушването на министър Румен Радев в ресорната парламентарна комисия. Енергийният министър беше категоричен, че при такова голямо забавяне може да се окаже по-добър варианта да се тръгне към смяна на проблемните части и съоръжения, а не да се ремонтират. По-късно днес (14 февруари) в Министерството на енергетиката ще им среща на експертите по хидроенергетика, на която ще бъде дискутиран казусът, анонсира още той.

Към момента още няма договор между двете страни за възлагане на ремонтни дейности, но се водят преговори и екипи от компанията са били в страната в края на миналата седмица, стана ясно още от думите на Радев.

Преди ден от НЕК коментираха, че хидроагрегат 4 не може да бъде ремонтиран и ще се пристъпи директно към подмяна на авариралите части. За целта се подготвя търг по Закона за обществени поръчки. Радев днес посочи пред депутатите, че статорните колони на съоръжението са напълно амортизирани.

Не много по-добро е състоянието и на хидроагрегат 1, но при него няма опити за рехабилитация и е в оригиналното си състояние. По тази причина и от Министерството на енергетиката са потърсили конструктура Toshiba за оценка на състоянието. Компанията е изпратила свои експерти, включително и от Япония, за да анализират ситуацията. В техните планове, коментирани досега с институциите, е предвидено моделиране в продължение на 17 месеца, за да бъде установена причината за тази амортизация и едва след това - дейности по рехабилитация.

При такова забавяне може да се окаже, че по-добър вариант ще е пълната подмяна, каквато ще се направи за хидроагрегат 4, поясни още Радев.

Той беше категоричен, че модернизацията на хидроагрегат 2 е в срок и вероятно ще приключи до края на 2024 година. Ремонтните дейности са верифицирани и от други държави и след това ще бъдат приложени и в хидроагрегат 3, което ще отнеме още една година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 14.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още