IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Франция ще си сътрудничат в областта на ядрената енергетика

Подписаната декларация включва обмен между ядрените програми, сътрудничество между индустриите, свързани с ядрената енергетика и веригите на доставки

14:28 | 22.02.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Министерство на енергетиката
Снимка: Министерство на енергетиката

България и Франция ще си сътрудничат в областта на ядрената енергетика за граждански цели след подспиването на Декларация за намерение от двете страни. Документът бе подписан от министъра на енергетиката Румен Радев и от министъра на икономиката, финансите и индустриалния и цифров суверенитет на Франция Брюно льо Мер по време на среща в Париж.

Декларацията цели установяване на рамка за засилване на сътрудничеството в ядрената енергетика. Тя включва обмен между съответните ядрени програми, сътрудничество между индустриите, свързани с ядрената енергетика и веригите на доставки, насърчаването на участието на промишлени предприятия от двете страни в нови проекти, изследванията в сферата на безопасността, развойната дейност и иновациите, поддръжката и повишаването на високото ниво на знания и експертен опит чрез засилване на сътрудничеството в обучението и образованието и т.н.

„Искаме да разширим сътрудничеството си с България и в други области по отношение на ядрената енергетика. Това включва сътрудничество във веригата на доставки, развитието на уменията. Изложих идеята за проект от общ интерес в ядрената област, защото знаете, че имаме много проекти от общ интерес по много теми, включително суровини, водород. Струва си да имаме проекти от общ интерес в областта на ядрената енергия“, изтъква френският министър Брюно льо Мер.

От своя страна, министър Радев заяви, че когато се споделя ноу-хау за технологии, образователни и квалификационни програми между България и Франция в ядрената област, това означава, че „споделяме и разбиране за бъдещето, но и за сигурността и конкурентоспособността - зелено бъдеще, базирано на реален базов товар, на нисковъглеродна енергия, която е сигурна, надеждна и ни дава шанс да бъдем устойчиви, конкурентоспособни и да развиваме икономките си по най-добрия начин“.

Ядрената енергетика, декарбонизационните цели и възможностите за развитие на възобновяемите енергийни източници бяха основни теми по време на срещата между двамата министри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 22.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Alex Silver
преди 2 месеца
И как ще си сътрудничат, ако нефелният WH се набута у нас? Пет пъти фалирал, за 16 години не може да довърщи два реактора в Щатите, за цена над $35 милиарда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още