IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и още 20 страни приеха декларация за утрояване на дела на ядрената енергия до 2050 г.

Ядрената енергия има ключово значение, посочи президентът Румен Радев пред събралите се държавници на конференцията COP 28 в Дубай

09:30 | 02.12.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Над 70 хил. политици, дипломати, активисти, финансисти и бизнес лидери се събраха в Дубай за конференцията на ООН за борба с климатичните промени. Снимка: Annie Sakkab/Bloomberg
Над 70 хил. политици, дипломати, активисти, финансисти и бизнес лидери се събраха в Дубай за конференцията на ООН за борба с климатичните промени. Снимка: Annie Sakkab/Bloomberg

България и близо двадесет страни от четири континента приеха днес Декларация за тройно увеличаване на дела на ядрената енергия до 2050 г. на събитие на най-високо равнище в рамките на конференцията на ООН за борба с климатичните промени COP 28, съобщи БТА. Страната ни бе представена от президента Румен Радев.

Ядрената енергия има ключово значение, посочи президентът Радев пред събралите се държавници, сред които президентът на Франция Еманюел Макрон, на Полша Анджей Дуда, специалният пратеник на САЩ по въпросите на климата Джон Кери, президентът на Румъния Клаус Йоханис, премиерът на Швеция Улф Кристершон. 

Ядрената енергия осигурява суверенитет, автономия и сигурност за нашите общества и правителства, каза българският президент, отбелязвайки същевременно затрудненията пред използването на възобновяеми енергийни източници за енергийния преход – метеорологично време, недостиг на достъпни технологични решения за съхраняване на енергия и финансови ресурси. Ядрената енергия е по-адекватно решение, посочи той.

Президентът Радев подчерта, че България подкрепя съвместната инициатива, тъй като тя обединява усилията за преодоляване на предразсъдъците спрямо ядрената енергия. Държавният глава открои опита на България, в която вече 5 десетилетия безопасно и ефективно функционират ядрени реактори. „Разбирам притесненията на някои правителства, но като президент на държава с успешен опит, убедено твърдя, че ядрената енергия е безопасна и няма място за страх и притеснения“, заяви президентът, цитиран от пресцентъра си.

Снимка: Пресслужба на президента Снимка: Пресслужба на президента

България планира изграждането на нови блокове в Козлодуй, удвоявайки ядрения си капацитет до 2035 г., заяви министърът на енергетиката Румен Радев по време на панела с участието на министри, цитиран от пресцентъра на ресорното министерство. В същото време страната ни активно диверсифицира доставките на свежо ядрено гориво, подписвайки договори с „Уестингхаус Електрик Швеция“ и „Фраматом“, допълни той.

Българският министър посочи, че следим внимателно развитието на иновативните ядрени технологии, включително тази за малките модулни реактори, но не само – „Кой знае, може би до 2050 г. ще оперираме и реактори с ядрен синтез“.

Събитието бе открито от Джон Кери. "Науката и реалността ни казват, че не можем да постигнем „нетната нула“ до 2050 г. без ядрена енергия, така както това няма да бъде възможно без използване на технологии за улавяне и съхранение на въглеродни емисии", каза той.

Сред страните, присъединили се към декларацията, са САЩ, Франция, Швеция, Обединените арабски емирства, Румъния, Финландия, Великобритания, Унгария, Канада, Нидерландия.

Ядрените държави Русия и Китай обаче не се подписаха под призива за утрояване на дела на ядрената енергия, предаде AFP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 02.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
evlogi
преди 5 месеца
Брех, най-после да чуя нещо разумно да се каже на тия срещи.Даже и Джон Кери май е прогледнал. Обаче подозирам че Света Грета ще се подразни..Господ да ги пази от гнева и..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още