IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се готви отново да спре износа на бензини

Целта е да се ограничи поскъпването на горивата на вътрешния пазар през летните месеци

11:32 | 27.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия спира износа на бензин за шест месеца, считано от 1 март, пише руското бизнес издание РБК, позовавайки се на свои източници. Според тях вече има издадено постановление, подписано от премиера Михаил Мишустин. Пред ТАСС от офиса на вицепремиера Александър Новак коментират, че тази мярка действително се обсъжда с цел гарантиране на вътрешното търсене през пролетта и лятото.

В следващите месеци се очаква увеличаване на потреблението на горива, а и някои от рафинериите ще излязат в планов ремонт. Още в началото на февруари Новак отчете, че износът на руски горива намалява с 1/3, без да уточнява причината. В този период обаче атаки с дронове спряха работата на рафинерии, работещи за износ и петролни терминали.

Освен ограниченията при износа на бензини е взето и решение за увеличаване на дела на продажбите на дизел на борсата - до 16% от производството, става ясно още от публикациите.

Забраната за износ не се отнася до доставките за страните от Евразийския съюз, Узбекистан, Абхазия и Южна Осетия, както и за Монголия.

РБК посочва, че в търговията на едро цената на основните видове бензин с доставки през пролетно-летния сезон расте с 8-23% от началото на годината. На бензиностанциите обаче има намаление на цените, макар и минимално - на летния дизел например с 0,1%.

Русия забрани износа на горива - бензини и дизел, през септември заради рязкото поскъпване на вътрешния пазар. Мярката беше отменена през ноември, а за този период значително се увеличи количеството горива на руския пазар - съответно и цените им намаляха.

Тогава според руските институции в някои части от Русия е имало спекула на пазари, но според анализатори петролните компании са изнесли по-големи количества от планираното, защото точно в този период правителството оряза субсидиите, които получават, за да поддържат ниска цената на горивата на вътрешния пазар. Средствата, които получават руските петролни компании от бюджета по това перо, са доста щедри - по данни на ТАСС само в периода януари-септември 2023 година те са над 11 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 27.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още