IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблеми с рафинериите свиват наполовина износа на горива от САЩ към Европа

Цената на дизела в Северозападна Европа се повиши до 118 долара за барел от началото на февруари

12:09 | 26.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Проблеми с работата на рафинериите в САЩ намаляват почти наполовина износа на горива от САЩ към Европа, сочат данни на Kpler, цитирани от  Ройтерс. Според тях от началото на февруари досега износът на горива от САЩ към Европа е в обем на 6,65 млн. барела на ден, спрямо 11,44 млн. барела през януари, когато бяха достигнати нивата на износ от август 2017 г.

Това може да се окаже сериозен проблем за европейските потребители, защото останалите доставчици - държавите от Близкия изток и Азия, избягват Червено море заради опасността от атаки на хутите. Преминавайки покрай н. Добра надежда, пътят на танкерите се удължава със седмици.

Намалението на износа е вследствие от зимните бури в някои райони на САЩ в средата на януари и началото на февруари. Сред засегнатите е най-големият производител на дизел в САЩ - рафинерията на BP в Индиана, която прекъсна работа заради липса на електрозахранване. Работа спряха и петролни компани в Тексас.

В допълнение предстоят и планови ремонти на рафинериите в Европа през март и април, което може да окаже натиск върху цената на горивата. От друга страна, по-високата цена вероятно ще привлече повече горива от САЩ, тъй като и работата на рафинериите постепенно се възстановява. Очакванията на анализаторите са поне три танкера, превозващи 850 хил. барела дизел, да бъдат разтоварени в различни европейски пристанища през следващия месец.

Подготвят се и още два танкера с общо 1 млн. барела, които да бъдат доставени през април.

Цената на дизела в Северозападна Европа вече тръгна нагоре и към момента се движи на ниво около 118 долара за барел, спрямо 109 долара за барел през февруари 2023 г.

До началото на 2023 г. европейските държави разчитаха основно на внос на горива от Русия. ЕС обаче наложи петролно ембарго, заради войната, която Русия започна в Украйна. Атаки с дронове свиха износа на петролни продукти от Русия в края на януари. Част от засегнатите рафинерии и терминали все още се възстановяват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 26.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още