IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нидерландия е лидер по слънчева енергия в Европа

Страната изпреварва Испания по дял на електроенергия, произведена от соларни панели в микса

22:08 | 05.03.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Нидерландия прозвежда по-голямата част от своята електроенергия от соларни паркове спрямо всяка друга голяма европейска икономика през 2023 година, а освен това и е единствената голяма европейска икономика, която възстанови производството на електроенергия до предишните пикови нива, пише Ройтерс.

През миналата година за първи път чистите източници (основно соларни и вятърни паркове) са произвели повече от половината от електроенергията в страната. Соларните централи държат дял от 17% от общото количество произведен енергия, което е рекорд за страната.За сравнение в Испания този дял е 16,7%, въпреки че потенциалът за производство на електроенергия от слъцето е 50% по-голям от този на Нидерландия.

През 2023 година в Нидерландия са произведени 121,43 тераватчаса електроенергия, което е съвсем близо до предходния пик в производството от 212,96 тераватчаса, записан през 2020 година. Този ръст е в контраст с тенденцията в цяла Европа - и в Германия, и във Франция и Италия и Испания производството е под предишни рекорди, пише още Ройтерс.Причината е ниското потребление от страна на бизнеса и домакинствата, както и високите нива на инфлацията.

Производството на електроенергия от соларни централи възлиза на 20,6 тераватчаса, а от вятърните централи - 29,1 тераватчаса.

Една от причините за ръста на производството на електроенергия от слънцето са фотоволтаиците по покривите на жилищните сгради. Панелите вече са честа гледка по покривите на сгради, спирки, паркинги и дори по църкви, изградени със субсидии от нидерландското правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 05.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
evlogi
преди 2 месеца
"...През 2023 година в Нидерландия са произведени 121,43 тераватчаса електроенергия, което е съвсем близо до предходния пик в производството от 212,96 тераватчаса, записан през 2020 година..." Хъх?? Пак не си е събудил някой май...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още