IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЕЦ "Козлодуй" подаде заявка за доставката на първото гориво на Westinghouse

Горивото още няма одобрение от АЯР за използване в V блок на ядрената централа

15:51 | 14.03.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

АЕЦ "Козлодуй" е подала заявка за първата доставка на гориво на Westinghouse, което ще бъде използвано за V блок на централата, съобщиха от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) в годишната си пресконференция. Очакванията са, че първото зареждане ще се случи в средата на май. Към края на април реакторът ще излезе в планов ремонт.

Горивото на Westinghouse все още няма одобрение от АЯР - експертите очакват още допълнителна информация, за да бъдат определени условията за ползването му в реактора съвместно с руското гориво на ТВЕЛ. Към момента няма идентифициран проблем, които да компрометира сроковете, отбеляза председателят на агенцията Цанко Бачийски.

Той отказа да се ангажира с конкретни срокове за издаването на лиценза. "Нека не говорим за срокове, няма да застрашим работата на V-ти блок", категоричен беше той и допълни, че сроковете за оценката са били "напрегнати". Основното му опасение за политически натиск за одобрение не се е състояло и процесът е преминал гладко, допълни ръководителят на регулатора.

През тази пролет 1/4 от горивото на V-ти блок в ядрената ни централа ще бъде заменено с това на Westinghouse, или общо 42 горивни касетки. Те ще бъдат докарани от Швеция и съхранени в специален склад докато стане време да бъдат използвани. В началото на годината АЯР вече даде одобрение за съхранение на ядреното гориво у нас на територията на АЕЦ "Козлодуй".

Бачийски коментира, че след регистрираните проблеми от експлоатационния опит в Украйна, американската компания е направила редица подобрения и много от опасенията са отпаднали. Именно съвместната работа с горивото на ТВЕЛ е било във фокуса на оценката на АЯР. При нея беше ползван външен изпълнител, а мнение е дал и френският Институт за ядрена безопасност.

Що се отнася до смяната на горивото за VІ блок, там ситуацията е съвсем различна. Реакторът не само има гориво за още няколко години напред, но и избраният алтернативен доставчик Framatome реално предлага същото гориво (по лиценз на ТВЕЛ). Това означава, че то няма да бъде подлагано на лицензиране, единственото, което ще бъде проверено, е сертификатът на контейнерите за превоз, тъй като те са различни от досега използваните.

България има капацитет за съхранение на отработеното ядрено гориво в хранилище от мокър тип до 2030 година, стана ясно още по време на пресконференцията. В момента у нас в сухо хранилище се съхраняват ядрените отпадъци от малките блокове, които бяха изведени от експлоатация и може да се разшири, така че да бъдат добавени и от "хилядниците".

Това обаче е временно решение, защото по закон тези отпадъци трябва да бъдат подложени на дълбоко геоложко съхранение. Това важи и за руското гориво, но просто Русия още не е върнала обратно тези отпадъци.

От началото на войната в Украйна няма извозване на отработено ядрено гориво към Русия. В момента се подготвят две пратки, но кога ще бъдат осъществени е "въпрос на организация". "Никой няма против извършването на извозването", отбеляза и зам.- председателят на АЯР Борислав Станимиров.

По договора с Westinghouse няма предвидено какво ще се прави с отработеното ядрено гориво. Гориво на компанията се използва в Европа, но става въпрос за по-стари разработки - например във френски реактори. Засега единствено в Украйна е използвано горивото за съветските реактори ВВЕР.

Вариант за извозване на отработеното гориво е и Франция и са водени разговори в тази насока с френската Orano. Към момента само Финландия има площадка за дълбоко геоложко съхранение на радиоактивните отпадъци.

Реактори от по-старо поколение на Westinghouse също работят в Европа - например в Словения. Преди време директорът на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов коментира, че България вероятно ще е първата в Европа с такъв реактор, но страната ни ще се състезава за "титлата" с Полша, която също сключи договор за изграждане на първата си ядрена централа с американската компания.

В момента реактор по технологията AP 1000 е въведен в експлоатация в САЩ. От АЯР ще анализират събраните данни, когато дойде време да дадат разрешение за работа на българския реактор от този тип. В агенцията определиха като реалистични сроковете на правителството за изграждането на VII блок и посочиха, че проектът е ниво очакване на АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности" да подаде искане за разрешение за проектиране.

Паралелно правителството реши да изгради и VІІІ блок в централата, но засега няма задействана процедура за избор на площадка. От АЯР са категорични, че през 2025 година предстои преразглеждане на условията на площадката за VІІ блок - заложено в нормативната уредба е на всеки 10 години да се прави преглед на нормативната уредба, технологиите и т.н., и при него може да се използва момента и да се добави още един блок.

В АЯР нямат опасения относно изграждането на новите ядрени мощности, но се опасяват, че трудно ще бъде намерен нужния персонал за експлоатацията им. Според експертите преквалифицирането на служителите от въглищните централи не е подходящ вариант. Нужна е цялостна промяна и бъдещите служители в централата да бъдат "хващани" още от училище.

Липсата на кадри е голям проблем и за регулатора. Бачийски обясни, че от 2 години не може да запълни 10 щатни бройки, а на фона предстоящата работа ще са нужни още хора. В същото време бюджетът е недостатъчен за предлагането на атрактивна заплата за новите служители, няма и средства за стимулиране на работещите днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 14.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 1 месец
ЮДИ. И деби-та! Това няма да бачка както трябва. Световна статистика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
vasp
преди 1 месец
Дано всичко е проверено . Да не останем без 5 блок както стана с ПАВЕЦ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още