IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие американската технология за новите блокове в АЕЦ "Козлодуй"

Народното събрание ратифицира на първо четене споразумението със САЩ за развитие на ядрената енергетика в България

13:47 | 14.03.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

Парламентът ратифицира на първо четене Споразумението между правителствата на България и САЩ по Проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и Ядрената програма за граждански цели на Република България, подписано в София на 12 февруари 2024 г. „За“ бяха 149 депутати, "против" – 50, трима се въздържаха, предава БТА.

България и САЩ подписаха през февруари споразумението за ядрено партньорство, включително в проекта по изграждане на два нови енергийни блока на АЕЦ „Козлодуй“. От българска страна договорът беше подписан от министъра на енергетиката, сега вече в оставка, Румен Радев, а от американска - от Андрю Лайт, който е помощник-секретар в Министерството на енергетиката на САЩ.

Тогава Радев каза, че цената на тока от бъдещите седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй" няма да надхвърли 65 евро за мегаватчас, а построяването на новите мощности се очаква да струва общо до 14 млрд. евро.

Колко точно ще струват двата нови блока би трябвало да стане ясно в края на март от доклада, който ще изготви американската компания Westinghouse, с чиито реактори ще работят бъдещите мощности.

"Ние гледаме на блокове 7 и 8 в АЕЦ "Козлодуй" като на държавен проект с наше държавно участие, със самоучастие, което да е в диапазон 25-30% и със заемно финансиране, част от което сме готови да обезпечим със съответните държавни гаранции", каза тогава Радев.

С решение на Народното събрание от 12 януари и 18 декември 2023 г. министърът на енергетиката бе задължен да предприеме всички действия за вземане на положително решение за изграждане на нова ядрена мощност с технология АР1000. В изпълнение на решението е подготвен проект на споразумение с рамка за засилване на сътрудничеството по изпълнение на Проект по проектирането, изграждането и пускането в експлоатация на един нов реактор с инсталирана мощност от най-малко 1000 мегавата в АЕЦ „Козлодуй“.

След влизането в сила на закона министърът на външните работи трябва да уведоми по дипломатически път САЩ за ратифицирането на споразумението, а министърът на енергетиката да обнародва в „Държавен вестник“ документа в 15-дневен срок от датата на влизането му в сила за България, записаха депутатите.

Пет компании са заявили интерес по обявата на „АЕЦ Козлодуй Нови мощности“ за предприемане на действия по изграждане на 7-и и 8-и блок на площадка № 2 на ядрената ни централа. По решение на Народното събрание новите реактори ще бъдат по технология АР-1000 на Westinghouse. 

От „Възраждане“ и „БСП за България“ бяха категорично против ратифицирането на документа и го определиха като национално предателство.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов коментира, че към настоящия момент имаме тежка енергийна зависимост от САЩ. Според него когато бъдат прибавени и два нови реактора на АЕЦ „Козлодуй“, пети и шести блок ще бъдат затворени при изтичане на експлоатационния срок и тогава 60-70 процента от електропроизводството ни ще е в ръцете на една чужда държава.

„България суверенна държава ли е, ако това не е национално предателство, какво друго трябва да направите, за да се квалифицира като национално предателство", заяви Борислав Гуцанов от „БСП за България“. Той добави, че става въпрос да се даде разрешение за строеж на идеен проект. "Къде го има това нещо – без нужните документи да се строи ядрена централа, вие в АЕЦ „Козлодуй“ ще правите експериментална площадка ли“, попита депутатът. „Как се изплащат 14 млрд. долара, това рентабилен проект ли е, ще заработи ли тази централа – това е поредна „черна дупка“ за крадене на пари с ясното съзнание, че проектът не може да бъде реализиран“, каза Гуцанов.

Румен Гечев от левицата каза, че никъде в договорите на Westinghouse няма таван на цената, няма гаранция за цената, по която се строи, колкото искат - толкова струва. Освен това Westinghouse е канадска фирма, заяви Гечев и подчерта, че така България подписва споразумение със страна (САЩ), която не е собственик на Westinghouse, и това става, когато се очаква поредният списък „Магнитски“. „Правителство в оставка подписва празен чек, кара Народното събрание да подпише, за да спаси кабинета от затвора“, коментира представителят на левицата. 

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) предложи, а парламентът прие, срокът между двете четения да е три дни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 14.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
BattleRoyal
преди 1 месец
Заигравайки се с мошенниците от вестингауз може само да се надяваме да се отървем само с плащания за поредните картинки, като с ф16ките и да не се стига да правим експерименти с некачествените им реактори и най-вече с опасното им гориво което никъде не работи без инциденти... п.п.Отработеното гориво в двора на кирчококорчолорерчо ще го складираме нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още