IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът задължи правителството да преговаря само с Hyundai за новите ядрени мощности

Решението за включването на Bechtel в преговорите е взето след обсъждане с Westinghouse, каза енергийният министър

16:21 | 23.02.24 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Народното събрание одобри проект на решение, внесен от "ГЕРБ-СДС" и ДПС, с което се задължава Министерството на енерегетиката да преговаря само с Hyundai за изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй". В подкрепа на предложението гласуваха вносителите и "Има такъв народ" (ИТН), а "ПП-ДБ" и "Възраждане" се въздържаха.

Депутатите отхвърлиха алтернативното предложение на "ПП-ДБ" за включване на още една компания към списъка с тези, с които ще се водят преговори - американската Bechtel. Компанията участва със свое дъщерно дружество в процедурата по избор на строител, но се оказа, че то не отговаря на изскванията за технически капацитет. Не беше подкрепено и процедурното предложение на "Възраждане" към списъка с компании, с които ще се преговаря, да бъдат включени и китайските участници, които също не покриват изискванията.

Категорично имаме нужда от ядрена енергия, която е нискоемисионна и базова и ще помогне за изпълнение на ангажиментите на страната по отношение на Зелената сделка, отбеляза енергийният министър Румен Радев, който беше извикан да участва в дебатите. Според него изборът на реакторите AP 1000 е много отговорен и адекватен на нуждите на електроенергийната система, включително и като гъвкавост на работа на реактора.

Радев защити действията на Министерството на енергетиката по развитието на проекта досега и допълни, че всяка една компания, която участва в процедурата за избор на изпълнител има опит и възможности да изгради новите реактори. "Всички кандидати са качествени и който и да изберем, няма да сбъркаме", посочи още Радев. Той поясни, че в Министерството на енргетиката са решили да водят преговори с още една компания, за да има конкуренция, а решението коя да е тя е взето на базата на становище от Westinghouse. Компанията е била питана с кои от участниците има опит и може да работи и за това във ведомството са решили да се обърнат и към Bechtel за допълнителни разговори.

Преговорите с компаниите тепърва предстоят - и за срокове, и за цена и т.н., припомни още Румен Радев. Самият изпълнител трябва да преговаря с доставчика на ядрения остров - Westinghouse, за да може да се стигне до взимането на крайното инвестиционно решение, което вероятно ще стане в средата на 2025 година. Целта е една - проектът да се случи по най-добрия начин и в срок, заяви още минстърът.  

От "ПП-ДБ" бяха категорични, че предложението, внесен от ГЕРБ, е "диктат" върху Министерството на енергетиката, докато тяхното  - с включването на още една компания в разговорите, е базирано на доклад на министъра на енергетиката. Радослав Рибарски припомни, че депутите са избрали технологията, по която ще се изграждат новите блокове, а сега настояват и да изберат и изпълнителя. Той обвини Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и Станислав Ангелов (ДПС) в опит да се намесват в процедурата.

В крайна сметка целта за този проект е една - фиксирана цена и срок за реализация, както и участието на 30% български компании и привличане на външно финансиране, припомни още депутатът.

По време на дебатите от БСП коментираха, че това решение "не е работа на Народното събрание". Според Драгомир Стойнев решението с кого да разговарят трябва да бъде взето от ръководителите на проектната компания - АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности". "В крайна сметка има Съвет на директорите и тези хора са сложени там защото разбират, могат да преговарят, преценяват и ако трябва - и се пазарят. Това не е работа на законодателната власт", заяви той.

Депутатът допълни, че в енергетиката има много по-важни проблеми, като например затварянето на КонтурГлобал ТЕЦ "Марица Изток 3", която е основна базова мощност за системата.

Левите отново критикуваха избора на технология AP 1000, отбелязвайки липсата на опит в Европа с тази реактор, както и забавянето с 9 години на единствения проект на Westinghouse в САЩ.

"Не може заради притовопастяването между две парламентарни групи да страда цялата икономика", допълни още Стойнев, обръщайки се към депутатите от "ПП-ДБ" и "ГЕРБ-СДС".

От "Възраждане" обърнаха внимание, че процедурата с покана към втори участник е в нарушение на Закона за обществените поръчки. От партията критикуваха и определените от властите изисквания към кандидатите и подбора на компаниите, които да бъдат поканени за участие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 23.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
penio
преди 2 месеца
То така парламента ако ще си решава, ми за какво ни е правителство??? Парламента гласува закони, правителствто решава как да ги прилага и с кой да води преговори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още