IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карел Крал: Бъдещето е електрическо

Предстои ни 4D трансформация - дигитализация, декарбонизация, децентрализация и дерегулация на енергийния сектор, казва изпълнителният директор на "Електрохолд България"

14:05 | 25.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Електрохолд България
Снимка: Електрохолд България

Първите стъпки на отварянето на електроенергийния пазар у нас бяха направени през 2004 година със сключването на първата сделка на свободния пазар между АЕЦ "Козлодуй" и "Аурубис България". 20 години по-късно пълната либерализация е все още предстояща и редица проблеми години наред търсят своето решение. Либерализацията ще даде тласък на новите технологии в енергийния сектор, защото хората ще търсят начини за подобряване на енергийната ефективност, смята изпълнителният директор на "Електрохолд България" Карел Крал.

В интервю за Investor.bg той обясни, че бъдещето е електрическо и ни чака 4D трансформация - дигитализация, декарбонизация, децентрализация и дерегулация.

Карел Крал ще участва в специализираното събитие Energy of Tomorrow, което Investor.bg организира на 28 март 2024 г. в „Интер Експо Център". Повече за форума вижте тук

- Г-н  Крал, след години в чакане на пълната либерализация на електроенергийния пазар у нас какво липсва за ускоряването на процеса?

- На първо място липсва политическа воля и навременни регулации. Необходими са промени в Закона за енергетиката, за да има работещ модел на либерализация на пазара. От 1 юли 2024 г. НЕК престава да бъде обществен доставчик и крайните снабдители ще купуват електроенергия на свободния пазар. Те трябва да бъдат компенсирани за разликата между определената от Министерски съвет базова цена, на която ще продават на крайните битови потребители, и пазарната.

Отворени остават въпросите, свързани със сроковете и процедурите за определяне и изплащане на тези компенсации през крайните снабдители.

Моделът съгласно закона предполага "изоставаща" (след приключване на съответния месец) компенсация, но това отложено плащане застрашава ликвидността на крайните снабдители.

И това е само една част от отворените въпроси. Надяваме се, че въпреки кратките срокове ще се намери решение, за да се избегнат рисковете и да се гарантира стабилността на доставките.

Карел Крал
Снимка: "Електрохолд България"

Карел Крал е роден в Чехия през 1974 г. Завършил е икономически науки в университета в Пилзен. От 2009 г.е част от управленския екип на CEZ Group, като от януари 2013 г. е главен финансов директор на групата в Румъния. От 2015 г. е регионален мениджър на CEZ за България. След като през юли 2021 г. "Еврохолд" закупи активите на CEZ в страната, Крал е назначен за главен изпълнителен директор на "ЧЕЗ България", по-късно преименувано на "Електрохолд България". 

- Могат ли новите технологии да помогнат за отварянето на енергийния пазар?

- От нормативна гледна точка те не могат да помогнат за отварянето на пазара, но на практика ще улеснят ефективното потребление на електроенергия и ще позволят на потребителите да намалят разходите си.

И обратно – либерализацията ще даде тласък на развитието на технологиите, защото все повече хора ще търсят енергийно ефективни решения.

- Как виждате бъдещето на енергийния сектор? Какви промени да очакваме?

- Както съм казвал неведнъж, бъдещето е електрическо. Като цяло вървим в посока електрификация. Всички области на живота, които познаваме, като транспорта, промишлеността, отоплението и охлаждането на къщите и офис сградите, ще се електрифицират.

Човечеството е свидетел на няколко големи енергийни трансформации в историята си. Първата е през XVIII век, когато човечеството прави преход от дървения материал към въглищата и втората е през XX век, когато навлиза употребата на петрол и газ. В XXI век ни предстои трансформацията, наречена 4D - дигитализация, декарбонизация, децентрализация и дерегулация, позната още и като демократизация – последното включва енергийни общности, активни потребители и просюмъри.

Ще се промени изцяло моделът на производство, пренос и потребление на електроенергия. Дигитализацията и използването на изкуствен интелект ще стават все по-важни поради навлизането на умни устройства по мрежата и децентрализираното производство.

- Защо подкрепяте Energy of Tomorrow?

Защото вярваме, че тези форуми допринасят за стратегическото развитие на сектора чрез обмен на идеи, добри практики и знание. Energy of Tomorrow е утвърдена платформа за експертни дискусии и търсене на решения на предизвикателствата пред съвременната енергетика.

Вярвам, че по темите за енергетиката на бъдещето трябва да се говори, да се информират хората и да се обяснява концепцията на зеления преход и ползите за потребителите. Трябва да използваме всяка възможност да доказваме, че това не е измислица, а необходимост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 25.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още
Финанси виж още